Moldova l-a pierdut pe Ion Druță
Scriitorul și dramaturgul moldovean Ion Druță s-a stins din viață. Informația a fost făcută publică de către directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, care a dezvăluit și copia electronică a testamentului lui Druță. Scriitorul menționează că își dorește să fie înmormântat la Soroca, la Lumânarea Recunoștinței. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a declarat că Ministerul este gata să ofere ajutor familiei lui Ion Druță, în cazul în care vor dori să facă înhumarea în Moldova. Un mesaj de condoleanțe a publicat și președinta Maia Sandu. Aceasta a menționat că «Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă».
Sandu și Nolan
Președinta țării a avut o întrevedere cu scenaristul, regizorul și producătorul american Jonathan Nolan, fratele celebrului regizor Christopher Nolan, care a vizitat Moldova la invitația ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Sandu și Nolan au discutat despre posibilitatea dezvoltării industriei creației în Moldova, susținerea industriei cinematografice și atragerea proiectelor internaționale în țara noastră.
«Președinta și-a exprimat recunoștința echipei lui Jonathan Nolan, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului SUA pentru sprijinul oferit în creșterea vizibilității și atractivității Republicii Moldova în proiecte culturale de anvergură și pentru crearea unor condiții favorabile tinerilor profesioniști din domeniile creative de a se manifesta plenar aici, acasă, dar și în proiecte internaționale importante», se arată în comunicatul Președinției.
Noul ministru a depus jurământul
Petru Rotaru este noul ministru de Finanțe al Republicii Moldova. Acesta a depus jurământul în fața președintei țării.
La anul, fără taxă aeroportuară?
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a menționat că, din 2024, nu va mai exista taxa de modernizare a aeroportului. De asemenea, autoritățile planifică să investească €200 mln pentru modernizarea aerogării. Acest lucru ar urma să întoarcă pasagerii care în prezent preferă să zboare din Iași și nu din Chișinău. Potrivit lui Spînu, în acest an, aeroportul a trecut printr-o criză de tranziție, iar momentan nu este necesară atragerea unui investitor străin.
«Dacă astăzi începem să construim un terminal nou, el va fi operațional în 3-4 ani. Lipsa rutelor și a unui aeroport performat nu este doar o problemă în a călători dintr-o parte în altă, este o problemă de dezvoltare economică», a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Ce își doresc producătorii moldoveni?
În Parlament au avut loc audieri publice ale furnizorilor/producătorilor și marilor lanțuri de magazine. Autoritățile și-au propus să înțeleagă cum s-a schimbat relația dintre producători și rețelele de retail după intrarea în vigoare a legii cu privire la comerțul interior. Producătorii și reprezentanții acestora se plâng că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește accesul la piața internă, din cauza retro bonusurilor. La rândul lor, reprezentanții rețelelor comerciale susțin că până la 70% din mărfurile de pe rafturile magazinelor sunt de producție autohtonă, iar principala probleme vizează fructele și legumele. Partidul de guvernare a menționat la finalul dezbaterilor că va fi elaborat un plan pentru creșterea capacității de concurență a producătorilor locali. Detalii — în materialul semnat de Nicolai Paholinițchi.
Ce se va întâmpla cu portul Giurgiulești?
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat că România intenționează să cumpere portul Giurgiulești, iar Bucureștiul a discutat deja subiectul cu BERD. Ciolacu a mai menționat că România va juca un rol-cheie în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei după sfârșitul războiului.
Diverse
Vladimir Plahotniuc solicită Curții de Justiție a UE anularea deciziei Consiliului UE privind sancțiunile care îl vizează.
Deputații ex-Partidului «ȘOR» au contestat la Curtea Constituțională modificările la Codul Electoral, care le interzic participarea la alegeri în următorii 5 ani. CC a suspendat noile prevederi.
În cea mai recentă ediție «NM explains it all» Ecaterina Dubasova analizează ce se întâmplă în Găgăuzia și cum a reușit Șor să ajungă la o înțelegere în ceea ce privește Comitetul Executiv al regiunii.
Nagorno Karabah: «republica» nerecunoscută care nu va mai exista
Istoria teritoriului Nagorno Karabah a ajuns la o finalitate. Liderul regiunii a semnat decretul privind dizolvarea tuturor instituțiilor «de stat». După 1 ianuarie 2024, așa numita «republică» Nagorno-Karabah nu va mai exista. Populația este îndemnată să facă cunoștință cu prevederile reintegrării, formulate de Azerbaidjan. Peste jumătate din armenii care locuiau acolo au devenit refugiați, iar prim-ministrul Nikol Pașinian a declarat situația drept «epurare etnică».
Tribunalul azer a dispus arestarea fostului șef al executivului din Nagorno Karabah, miliardarul Ruben Vardanean, care este acuzat de finanțarea terorismului.
Ce se întâmplă cu Transnistria?
Chișinăul și-a manifestat protestul față de intenția Tiraspolului de a desfășura patrularea căilor ferate, inclusiv în perimetrul Zonei de Securitate, cu implicarea personalului înarmat cu pistoale. Delegații Chișinăului au cerut Tiraspolului să renunțe la abuzuri.
Externe
Premierul Canadei Justin Trudeau și-a cerut scuze public pentru că la întrevederea cu Zelenski a fost invitat un veteran nazist. Acesta a calificat întâmplarea drept «jenantă» și «inacceptabilă».
Între timp, Zelenski i-a decorat cu distincții de stat pe președintele Parlamentului Igor Grosu și deputatul PAS Oazu Nantoi.
Ce ne așteaptă în ultima vineri a acestei luni?
- 09:40 Evenimentul de semnare a Acordului de aderare a Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene
- 11:00 ședința Consiliului Audiovizualului
- 14:00 Lansarea unui serviciu de terapie ocupațională și a unei săli multifuncționale pentru copii și tineri cu nevoi speciale