Максим Андреев, NewsMaker

NM l-a întrebat pe Țîcu din ce motiv popularitatea unirii crește, iar cea a unioniștilor – scade. Am aflat că de vină este NewsMaker (VIDEO)

În cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune Pro TV Chișinău, candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu a fost întrebat cum își explică faptul că, potrivit sondajelor, popularitatea ideii unirii Moldovei cu România crește, în timp ce rating-ul politicienilor-unioniști scade. Țîcu a răspuns că de vină este „strategia războiului hibrid”, din care face parte și NewsMaker, dacă adresează astfel de întrebări.

În cadrul dezbaterilor, moderatoarea Lorena Bogza i-a adresat lui Octavian Țîcu întrebarea NM: cum își explică faptul că sondajele recente arată că tot mai mulți oameni susțin ideea unirii, însă popularitatea politicienilor-unioniști scade (de exemplu, conform sondajului WatchDog, rating-ul lui Țîcu constituie 0,6%).

„În primul rând, este una din strategiile războiului hibrid a Federației Ruse de a arăta că unioniști sunt mulți, dar nu susțin partide politice. La fel ca și faptul că unioniștii nu au șanse. De aceea, înțeleg întrebarea NM – își face datoria”, a răspuns liderul PUN.

Țîcu a recunoscut că, într-adevăr, „au existat partide unioniste care au compromis idealul de reunire și acești oameni ne-au făcut o mare defavoare. Acei oameni care i-au susținut atât pe Iurie Roșca, cât și pe Mihai Ghimpu sau Dorin Chirtoacă și este greu să recuperezi acest handicap”, a adăugat politicianul.

De asemenea, la dezbaterile electorale au participat Svetlana Chesari, candidata Partidului „Noua opțiune istorică” (NOI). Aceasta a explicat din ce motiv formațiunea pe care o conduce și-a schimbat denumirea chiar în timpul campaniei electorale, iar în prezent aceasta este „Partidul Alternative și Șanse (PAȘ)”, abreviatura fiind ușor de confundat cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Este o speculație. Noi am vrut să ne schimbăm denumirea în „Solidaritate și progres”, însă Agenția Servicii Publice, fiind sub influența Președinției, a zis că nu aveți dreptul să utilizați noțiunea de „solidaritate”, ca să nu vă asociați cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Am ajuns la consensul ca să obținem denumirea Alternative și Șanse. Noi percepem că suntem într-o perioadă crucială pentru istorie”, a explicat Chesari.

Întrebată din ce motiv reprezentanții formațiunii au încercat să înregistreze la CEC un simbol practic identic cu cel al PAS, Chesari a răspuns că, de asemenea, este „o speculație”, întrucât emblema nu seamănă în totalitate, deosebindu-se prin litera „ș”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Antena 3 CNN

Există cetățeni moldoveni printre victimele atacurilor iraniene asupra Israelului? Precizările ambasadorului Roitman

Actualmente, nu există victime în rândul cetățenilor Republicii Moldova din Israel, în contextul atacurilor Iranului asupra statului evreiesc. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de ambasadorul țării noastre la Tel Aviv, Alexandr Roitman.

Ambasada este în contact permanent cu autoritățile israeliene, pentru moment victime sau răniți printre cetățenii moldoveni nu au fost înregistrate”, a transmis Alexandr Roitman pe Facebook.

Amintim că situația de securitate din Orientul Mijlociu a degradat după ce, în noaptea de 12 spre 13 iunie, Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra teritoriului iranian. La rândul său, în noaptea de 13 spre 14 iunie, Iranul a lansat mai multe valuri de rachete asupra Israelului. Potrivit BBC, armata israeliană a comunicat că unel rachete au fost interceptate, iar în localitățile în care au fost raportate căderi de proiectile au fost organizate operațiuni de căutare și salvare.

În replică, statul evreiesc a bombardat din nou Iranul. Unul dintre atacuri a vizat zona în care se află aeroportul Mehrabad din Teheran. Spre dimineață, armata israeliană a anunțat că Israel continuă să lovească ținte din Iran. Presa iraniană a relatat că armata țării doboară drone israeliene la granița de nord-vest, în zona Salmas.

Potrivit autorităților iraniene, în urma atacurilor Israelului, 78 de persoane au fost omorâte, iar peste 320 au suferit răni. Printre cei decedați se numără conducerea militară a țării, oameni de știință implicați în programul nuclear al Iranului, precum și civili. Israelul a raportat 4 oameni uciși și peste 70 de răniți.

Pe 13 iunie, Ministerul de Externe de la Chișinău a activizat Celula de criză în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două țări. Instituția a îndemnat cetățenii să evite călătoriile în Israel, din cauza riscurilor de securitate.

Ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman, a publicat în dimineața de 14 iunie un mesaj în care îndeamnă cetățenii moldoveni din Israel să se conformeze instrucțiunilor de securitate emise de autoritățile israeliene. Diplomatul a îndemnat la evitarea deplasărilor neesențiale și aflarea în preajma adăposturilor antirachetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: