În cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune Pro TV Chișinău, candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu a fost întrebat cum își explică faptul că, potrivit sondajelor, popularitatea ideii unirii Moldovei cu România crește, în timp ce rating-ul politicienilor-unioniști scade. Țîcu a răspuns că de vină este „strategia războiului hibrid”, din care face parte și NewsMaker, dacă adresează astfel de întrebări.
În cadrul dezbaterilor, moderatoarea Lorena Bogza i-a adresat lui Octavian Țîcu întrebarea NM: cum își explică faptul că sondajele recente arată că tot mai mulți oameni susțin ideea unirii, însă popularitatea politicienilor-unioniști scade (de exemplu, conform sondajului WatchDog, rating-ul lui Țîcu constituie 0,6%).
„În primul rând, este una din strategiile războiului hibrid a Federației Ruse de a arăta că unioniști sunt mulți, dar nu susțin partide politice. La fel ca și faptul că unioniștii nu au șanse. De aceea, înțeleg întrebarea NM – își face datoria”, a răspuns liderul PUN.
Țîcu a recunoscut că, într-adevăr, „au existat partide unioniste care au compromis idealul de reunire și acești oameni ne-au făcut o mare defavoare. Acei oameni care i-au susținut atât pe Iurie Roșca, cât și pe Mihai Ghimpu sau Dorin Chirtoacă și este greu să recuperezi acest handicap”, a adăugat politicianul.
De asemenea, la dezbaterile electorale au participat Svetlana Chesari, candidata Partidului „Noua opțiune istorică” (NOI). Aceasta a explicat din ce motiv formațiunea pe care o conduce și-a schimbat denumirea chiar în timpul campaniei electorale, iar în prezent aceasta este „Partidul Alternative și Șanse (PAȘ)”, abreviatura fiind ușor de confundat cu cea a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
„Este o speculație. Noi am vrut să ne schimbăm denumirea în „Solidaritate și progres”, însă Agenția Servicii Publice, fiind sub influența Președinției, a zis că nu aveți dreptul să utilizați noțiunea de „solidaritate”, ca să nu vă asociați cu Partidul Acțiune și Solidaritate. Am ajuns la consensul ca să obținem denumirea Alternative și Șanse. Noi percepem că suntem într-o perioadă crucială pentru istorie”, a explicat Chesari.
Întrebată din ce motiv reprezentanții formațiunii au încercat să înregistreze la CEC un simbol practic identic cu cel al PAS, Chesari a răspuns că, de asemenea, este „o speculație”, întrucât emblema nu seamănă în totalitate, deosebindu-se prin litera „ș”.