Noi acuzații de la Zaharova: Moldova se transformă treptat în “apendicele regimului de la Kiev”. Reacția Chișinăului
Full Article 3 minutes read

Noi acuzații de la Zaharova: Moldova se transformă treptat în “apendicele regimului de la Kiev”. Reacția Chișinăului

Rusia susține că Republica Moldova se transformă treptat în „apendicele regimului de la Kiev”. Declarațiile îi aparțin purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, care a venit cu o reacție privind „livrările de arme din țările NATO către Ucraina prin Republica Moldova”. În replică, Chișinăul a punctat că va continua să sprijine Ucraina, așa cum o face din prima zi a războiului.

„Asistăm la transformarea consecventă a Moldovei în apendicele regimului de la Kiev. (…) Existența unor astfel de planuri a fost confirmată de către vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, care a spus că de la îmbunătățirea rutelor alternative nu va avea de câștigat doar economia. Declarația a fost făcută în urma „întâlnirii cruciale” de la Galați, unde a participat SUA, UE, Ucraina, Moldova şi România. În plus, se observă că în prezent se lucrează la problema amplasării depozitelor de arme americane în Moldova, care, potrivit analiștilor moldoveni, poate fi ulterior trimisă în Ucrainei”, a declarat Zaharova.

Mai mult, diplomata rusă susține că Occidentul „continuă să atragă în mod activ Moldova în conflictul din Ucraina”.

„Am avertizat în repetate rânduri autoritățile de la Chișinău cu privire la consecințele catastrofale ale unor astfel de măsuri. În acest sens, aș dori să avertizez Chișinăul cu privire la implicarea activă în procesul de „sprijinire” a Ucrainei, care nu numai că va pune în pericol stabilitatea și securitatea în regiune, dar va transforma Moldova într-un complice la crimele de război ale regimului de la Kiev”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat o declarație în urma acuzațiilor dure aduse de reprezentanta MAE-ului rus. Instituția a condamnat afirmațiile de la Moscova.

„Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. În acest sens, Republica Moldova cooperează cu cei care promovează valorile democratice.Din prima zi a războiului am condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Vom continua să oferim prietenilor noștri ucraineni toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale.În același timp, suntem hotărâți să devenim un stat membru al UE. Avem un mandat puternic din partea cetățenilor, care au ales să trăiască într-o lume liberă, democratică și prosperă – UE. Respingem orice tentativă de a submina aceste eforturi. Republica Moldova rămâne ferm ancorată în spațiul valoric european”, se arată în comunicat.

În plus, Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al vicepremierului Nicu Popescu a menționat pentru NM: „Din propria experiență știm că 10 diplomați pot acoperi și lucra cu dedicație într-o țară mare ca Rusia. Suntem siguri că 10 oameni se pot descurca în Republica Moldova, o țară mai mică de sute de ori decât Federația Rusă, evident presupunând că acești oameni se ocupă de diplomație și nu de spionaj. Noi mereu salutăm activitățile diplomatice, dar respingem pe cele nediplomatice”.

De menționat Maria Zaharova critică frecvent actuala guvernare. Tot în această săptămână, aceasta a comentat faptul că șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin deține și cetățenia SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: