agora.md

„Noi am vrut candidat unic, iar ei pact de neagresiune…” Ce spun PAS și PPDA despre document

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, recunoaște că inițiativa semnării unui act de neagresiune a venit din partea formațiunii pe care o reprezintă. Într-o conferință de presă din 12 februarie, parlamentarul a precizat că speră că celelalte formațiuni o vor susține. De cealaltă parte, liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat, tot astăzi, că a aflat din presă despre document. 

„Necesitatea unui document care ar prevede abținerea de la criticile nefondate ale tuturor partidelor de pe centru-dreapta are ca scop principal să maximizăm șansele și să-l alungăm pe Dodon de la guvernare, urmare a alegerilor prezidențiale. Aceste critici, care, deseori, apar între partidele de dreapta – și nu este vorba doar despre PAS și Platforma DA, este vorba despre cel puțin 5 formațiuni… Plus, lista ar fi deschisă și pentru alte formațiuni de centru-dreapta pro-europene și democratice, pentru a nu permite întărirea lui Dodon și a nu permite ca șansele acestuia de a câștiga un al doilea mandate să crească”, a explicat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.

Într-o altă conferință de presă, întrebat de jurnaliști despre acest document, Andrei Năstase a recunoscut că a discutat despre acest document cu liderul PAS, Maia Sandu, însă nu ar fi văzut textul.

„Am discutat realitățile din Republica Moldova, iar acest pact de neagresiune nu a fost un subiect detaliat. Nici nu știam despre ce este vorba, nu am văzut acest text, astăzi în presă l-am văzut”, a declarat Năstase.

Iar vicepreședintele PDA, Alexandr Slusari, a menționat că formațiunea pe care o reprezintă a propus mai mult decât un pact de neagresiune. Aceștia au mizat pe identificarea unui candidat unic din partea formațiunilor cu viziuni democratice.

„Noi am zis: haideți să ne așezăm la masa de negocieri și să identificăm candidatul. În schimb ei au spus că e nevoie de un pact de neagresiune. Înseamnă că nu se agrează ideea de candidat comun și reiese că fiecare trebuie să aibă un candidat și numai noi între noi trebuie să avem un pact de neagresiune”, a menționat Slusari.

Amintim că, miercuri, 12 februarie, NM a intrat în posesia unui document care prevede ca liderii a cinci formațiuni politice cu viziuni de dreapta să semneze un pact de „neagresiune” pentru alegerile prezidențiale din toamnă, contra eventualei candidaturi a actualului președinte, Igor Dodon. Documentul presupune ca PAS, PPDA; PUN, PLDM și Blocul UNIREA să nu se atace reciproc în timpul campaniei electorale, nu și identificarea unui candidat comun care să reprezinte toate cele cinci formațiuni în cadrul scrutinului.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: