captură foto

Noi detalii despre afacerea cu sânge și teste expirate de la Centrul de Transfuzie (VIDEO/AUDIO)

Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) din cadrul Ministerului de Interne MAI) a publicat detalii despre perchezițiile efectuate acum două zile, în comun cu procurorii anticorupție, la Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Acțiunile s-au soldat cu reținerea a 3 persoane, inclusiv a directorului Centrului Național de Transfuzie (CNTS) Svetlana Cebotari.

Astfel, potrivit SPIA, începând cu luna februarie 2021, în cadrul cauzei penale, au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice şi persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul CNTS, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse forme de organizare, dar și persoane fizice.

Oamenii legii susțin că bănuiții, făcând uz de atribuțiile şi competențele aferente funcțiilor deținute, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit. În urma analizei materialelor cauzei penale, se presupune că, directorul CNTS, Svetlana Cebotari (în trecut ministru al Sănătății în guvernul Filip) a favorizat anumite companii pentru desemnarea acestora în calitate de cîștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.

„În detaliu, în cadrul algoritmului de diagnostic, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui/componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucît grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 000 teste”, se arată în comunicatul SPIA.

Așa cum, în Republica Moldova, există puțini distribuitori de astfel de teste, un agent economic a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții CNTS s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată CNTS pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale. În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător.

Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzînd o eventuală circumstanță de stocare a sîngelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare și/sau contaminare. De menționat este faptul că, în cadrul perchezițiilor și anume în registrele de validare a produselor sanguine donate, au fost identificate o listă considerabilă de sînge și componente sanguine expirate. Totodată, în cadrul interceptărilor telefonice autorizate, a fost identificată discuția dintre directorul CNTS și un subaltern. În speță, din cauza lipsei testelor anterior menționate, componentele sanguine ale unui donator contaminat cu Treponema Pallidum (agentul patogen al bolii Sifilis) nu au fost testate. Astfel, cetățeanul a donat componente sanguine de două ori, fiind contaminat cu TP.

Subsidiar, în cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și ulterior câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova. În speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către IMSP Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de $18 000.

Astfel, pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. Prin urmare, aparatul de plasmafereză, aflat la evidența CNTS a fost prezentat donatorului și instituției medicale, care aparent a reprezentat utilajul achiziționat în urma licitației.

Amintim că Svetlana Cebotari, directoarea Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, juristul acesteia, precum și un vicedirector al Agenției Achiziții Publice au fost reținuți pe 7 iunie.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: