Tudor Mardei | NewsMaker

„Noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție”. Primul comentariu al premierului Recean după rezultatele scrutinului din 20 octombrie

Premierul Dorin Recean a mulțumit tuturor celor care au participat la vot. „Tuturor, absolut tuturor”, a precizat oficialul. El a adăugat că acum Guvernul trebuie să învețe o lecție, mai exact – să lucreze „și mai mult” cu cei care au votat „NU” la referendum. Cu referire la turul II al alegerilor prezidențiale, Recean a spus că „opțiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot”. „Nu pot ei frauda, cât noi putem vota”, a menționat oficialul la ședința Guvernului. 

„Vreau să încep prin a mulțumi tuturor celor care au participat la vot. Dar tuturor, absolut tuturor. Ce am observat este că, în ciuda tuturor acestor tentative de a frauda votul, de a face propagandă, de a băga zâzanie între oameni, cetățenii Republicii Moldova au spus un „DA” ferm la referendum și au spus „DA” ferm pentru ca noi să ne construim țara noastră pe modelul european. Și vreau să felicit pe toată lumea cu această decizie a cetățenilor”, a comunicat Recean la începutul ședinței de Guvern din data de 23 octombrie.

El a adăugat că, acum, Guvernul trebuie să lucreze și mai mult cu cei care au votat „NU”  la referendum.

„Acum, noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție. Avem de lucrat și mai mult cu cei care au votat „NU” indiferent din care cauză. Trebuie să mergem și să le explicăm în continuare ce înseamnă să construim viața noastră prosperă, aici, acasă, și de ce nu trebuie să ne lăsăm expuși acestui risc de fraudă și, de fapt, fraudei electorale”, a menționat el.

Potrivit lui Recean, organele de resort urmează să prezinte „amploarea fraudei electorale”.

„Vreau să mulțumesc celor de acasă și celor din diasporă, care au votat în alegerile din 20 octombrie. Înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale și atunci eu mă aștept de la toți dar toți concurenții electorali care se declară și sunt, efectiv, pentru democrație, să condamne acest efort de fraudă electorală. (…) Pentru următorul tur, din 3 noiembrie, opțiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot, să ne mobilizăm, să votăm liber, conștient. Și nu pot ei frauda, cât noi putem vota”, a declarat oficialul.

***

În urma scrutinului prezidențial din 20 octombrie, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină victoria din primul tur. Maia Sandu, susținută de partidul de guvernare PAS, s-a clasat pe primul loc, cu un total de 42,45% din voturi (656354), iar Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM, a obținut 25.98% din sufragii (401726 voturi). Al doilea tur de scrutin urmează să se desfășoare pe 3 noiembrie. Cu privire la referendum menționăm că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.

Pe 22 octombrie, poliția a anunțat că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37.500 de lei. Majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta. Detalii AICI. Înainte de aceasta, pe 7 octombrie, CNA anunța că a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției de corupere electorală pasivă. Instituția declara că examinează documentele, iar pe unele dintre ele au fost aplicate deja amenzi în mărime de 37 500 lei. Detalii AICI. Pe 23 octombrie, CNA a anunțat că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, după ce s-a constatat contravenția de corupere electorală pasivă. În total suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituția a adăugat că a primit, de la poliție, alte peste 350 de procese verbale cu privire la coruperea alegătorilor. Procesele verbale sunt în proces de examinare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: