„Noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție”. Primul comentariu al premierului Recean după rezultatele scrutinului din 20 octombrie
Full Article 4 minutes read

„Noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție”. Primul comentariu al premierului Recean după rezultatele scrutinului din 20 octombrie

Premierul Dorin Recean a mulțumit tuturor celor care au participat la vot. „Tuturor, absolut tuturor”, a precizat oficialul. El a adăugat că acum Guvernul trebuie să învețe o lecție, mai exact – să lucreze „și mai mult” cu cei care au votat „NU” la referendum. Cu referire la turul II al alegerilor prezidențiale, Recean a spus că „opțiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot”. „Nu pot ei frauda, cât noi putem vota”, a menționat oficialul la ședința Guvernului. 

„Vreau să încep prin a mulțumi tuturor celor care au participat la vot. Dar tuturor, absolut tuturor. Ce am observat este că, în ciuda tuturor acestor tentative de a frauda votul, de a face propagandă, de a băga zâzanie între oameni, cetățenii Republicii Moldova au spus un „DA” ferm la referendum și au spus „DA” ferm pentru ca noi să ne construim țara noastră pe modelul european. Și vreau să felicit pe toată lumea cu această decizie a cetățenilor”, a comunicat Recean la începutul ședinței de Guvern din data de 23 octombrie.

El a adăugat că, acum, Guvernul trebuie să lucreze și mai mult cu cei care au votat „NU”  la referendum.

„Acum, noi, Guvernul, trebuie să învățăm o lecție. Avem de lucrat și mai mult cu cei care au votat „NU” indiferent din care cauză. Trebuie să mergem și să le explicăm în continuare ce înseamnă să construim viața noastră prosperă, aici, acasă, și de ce nu trebuie să ne lăsăm expuși acestui risc de fraudă și, de fapt, fraudei electorale”, a menționat el.

Potrivit lui Recean, organele de resort urmează să prezinte „amploarea fraudei electorale”.

„Vreau să mulțumesc celor de acasă și celor din diasporă, care au votat în alegerile din 20 octombrie. Înțeleg că organele de resort vor prezenta amploarea fraudei electorale și atunci eu mă aștept de la toți dar toți concurenții electorali care se declară și sunt, efectiv, pentru democrație, să condamne acest efort de fraudă electorală. (…) Pentru următorul tur, din 3 noiembrie, opțiunea noastră este ca toată lumea să iasă la vot, să ne mobilizăm, să votăm liber, conștient. Și nu pot ei frauda, cât noi putem vota”, a declarat oficialul.

***

În urma scrutinului prezidențial din 20 octombrie, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină victoria din primul tur. Maia Sandu, susținută de partidul de guvernare PAS, s-a clasat pe primul loc, cu un total de 42,45% din voturi (656354), iar Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM, a obținut 25.98% din sufragii (401726 voturi). Al doilea tur de scrutin urmează să se desfășoare pe 3 noiembrie. Cu privire la referendum menționăm că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 751.235 de cetățeni, echivalentul a 50,46%, în timp ce 737.639 de persoane au ales opțiunea „NU”, reprezentând 49,54%.

Pe 22 octombrie, poliția a anunțat că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor, riscând amenzi administrative de până la 37.500 de lei. Majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta. Detalii AICI. Înainte de aceasta, pe 7 octombrie, CNA anunța că a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției de corupere electorală pasivă. Instituția declara că examinează documentele, iar pe unele dintre ele au fost aplicate deja amenzi în mărime de 37 500 lei. Detalii AICI. Pe 23 octombrie, CNA a anunțat că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, după ce s-a constatat contravenția de corupere electorală pasivă. În total suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituția a adăugat că a primit, de la poliție, alte peste 350 de procese verbale cu privire la coruperea alegătorilor. Procesele verbale sunt în proces de examinare. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: