„Noi la circ nu participăm”. Nagacevschi a comentat „paranoia populiștilor” în legătură cu lipsa banilor pentru alegeri
Full Article 4 minutes read

„Noi la circ nu participăm”. Nagacevschi a comentat „paranoia populiștilor” în legătură cu lipsa banilor pentru alegeri

Ministrul în exercițiu al Justiției Fadei Nagacevschi susține că suma pe care a solicitat-o inițial Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru organizarea alegerilor „aparent a fost exagerată”, însă a dat asigurări că Guvernul își va executa obligațiile financiare în termen. Cu toate acestea, oficialul a ținut să sublinieze că banii vor fi alocați reieșind din cheltuielile efective, confirmate nu prin deviz provizoriu, dar prin acte confirmative certe.

Fadei Nagacesvshi a subliniat că CEC a anunțat inițial că, pentru desfășurarea scrutinului din 11 iulie, este nevoie de 22,46 mln de lei, iar în prezent reiese că estimarea a fost greșită.

„Despre finanțarea campaniei electorale și paranoia populiștilor: inițial, CEC a cerut 125 mln lei în baza unui deviz estimativ. Guvernul a oferit 70 mln lei și a cerut revizuirea devizului de către CEC. Guvernul, suplimentar, a revizuit unele linii de cheltuieli bugetare ale MAEIE, astfel încât să fie asigurată finanțarea adecvată a alegerilor din afara țării. Guvernul a asigurat organul electoral cu dezinfectanți și toate consumabilele necesare. CEC mai cere circa 22 mln lei (observăm – suma totală e mult sub 125 mln lei solicitați inițial)”, a relatat ministrul Justiției.

Oficialul a ținut să remarce că suma solicitată de CEC poate fi achitată de guvern și după desfășurarea scrutinului.

„Menționez: sumele solicitate inițial de CEC aparent au fost exagerate, reieșind din solicitările ulterioare. În condițiile calculelor în permanentă schimbare a CEC, a unui buget public auster, condițiilor meteo și sanitar-epidemiologice nefavorabile, a necesităților de finanțare suplimentară a colaboratorilor de poliție pentru munca prestată în ziua alegerilor, a unui Guvern în demisie, în condițiile în care multe sume urmează a fi achitate funcționarilor electorali după alegeri, Guvernul își va executa obligațiile sale financiare în termen, reieșind din cheltuielile efective, confirmate nu prin deviz provizoriu, dar prin acte confirmative certe”, a adăugat Nagacevschi.

Acesta a dat asigurări că executivul își va respecta angajamentele: „În rest, totul ce se petrece în jurul acestui subiect este populism ieftin cu implicarea unor instituții de stat în activități de agitație electorală. Noi la circ nu participăm”.

***

Amintim că, în luna mai, guvernul a alocat 70 mln de lei din fondul de rezervă pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, deși CEC a solicitat 125 de mln. Cabinetul de miniștri a recomandat organului electoral să revadă devizul de cheltuieli. În iunie, CEC a anunțat că este nevoie de suma suplimentară de 22,46 mln de lei.

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a convocat în după-amiaza de 7 iulie ședința guvernului în exercițiu. În cadrul acesteia urma să fie adoptată hotărârea de guvern, cu privire la alocarea sumei suplimentare solicitate de CEC pentru organizarea alegerilor parlamentare. Dintre toți membrii cabinetului de miniștri, la întrunire s-au prezentat doar Ciocoi și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Premierul interimar a precizat că Fadei Nagacevschi nu și-a motivat absența.

Prim-ministrul interimar a dat asigurări că suma de 22,46 mln de lei, solicitată de CEC, va fi alocată – fie înainte de scrutin, fie după desfășurarea acestuia și a convocat o nouă ședință a guvernului pentru după-amiaza de 9 iulie. Președintele CEC Dorin Cimil a precizat că, în cazul în care banii nu vor fi transferați, executivul ar putea fi acționat în judecată.

Sursele NM susțin că alocarea banilor este blocată la inițiativa lui Igor Dodon. Experții consideră că ședința cabinetului de miniștri putea să se desfășoare online, dacă într-adevăr, jumătate dintre miniștri sunt bolnavi și nu exclud un sabotaj.

 

.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: