Autoritățile Autonomiei Găgăuze au organizat pe 23 decembrie un eveniment festiv dedicat aniversării a 30 de ani de la adoptarea legii „Despre statutul juridic special al Găgăuziei”. Președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, și conducătoarea autonomiei, Evghenia Guțul, au subliniat în discursurile lor lipsa reprezentanților autorităților centrale la eveniment și au vorbit despre „absența” atacurilor hibride din partea Rusiei și despre „ilegitimitatea” Maiei Sandu.
Președintele APG, Dmitri Constantinov, a început prin a se plânge de acuzațiile privind „contactele prea strânse cu Rusia” ale autonomiei. El a menționat blocarea canalelor rusești și a afirmat că acum au rămas doar „programele normale și loiale”. „Noi suferim din cauza Rusiei, îi numim agresori. Ei produc atacuri hibride asupra Moldovei și Găgăuziei. Ce atacuri? Nimeni nu înțelege ce fel de atacuri hibride sunt acelea”, a spus Constantinov.
Potrivit acestuia, autoritățile centrale „distrug” legea „Despre statutul juridic special al Găgăuziei”. „De 30 de ani, probabil și la grădinițe au înțeles că legea noastră este distrusă. Practic, am ajuns la un punct în care ni se spune doar că avem autonomie, că putem să decidem totul pe cont propriu, dar nu ni se dau deloc libertăți. Nu avem dreptul să luăm decizii”, a afirmat Constantinov.
Dmitri Constantinov a adăugat că autoritățile autonomiei „ar fi putut ajuta” autoritățile centrale, dar nu li s-au oferit oportunități. De asemenea, el a menționat absența reprezentanților guvernului la eveniment și a vorbit despre întâlnirea Maiei Sandu cu „rezerva de aur” a autonomiei. „Acum, când ne sărbătorim aniversarea, nu am văzut nici măcar imnul Găgăuziei, dar imnul Republicii Moldova și al Uniunii Europene erau prezente. Iar ‘rezerva noastră de aur’ stă acolo și nu vrea să spună nimic: ‘Ați venit să ne felicitați? Nu vă e rușine, vă vede toată lumea?’ Și aceștia sunt «patrioții» noștri care se luptă cu noi”, a mai spus Constantinov.
După discursul președintelui APG, a urmat intervenția bașcanului Evghenia Guțul. „Aș vrea să adaug că, așa cum autoritățile centrale nu ne recunosc legitimitatea, la fel și noi nu recunoaștem acest președinte. Alegerile prezidențiale au fost falsificate. Un candidat demn ar fi câștigat și ar fi fost aici cu noi să ne felicite de sărbătoare”, a spus Guțul.
„În loc să marcheze această dată aniversară alături de autoritățile legitime ale Găgăuziei și locuitorii acesteia, ei simulează un dialog cu autonomia și organizează în secret întâlniri în Chișinău cu primari apropiați, oameni de afaceri și reprezentanți ai ONG-urilor finanțate din fonduri occidentale. În loc să vorbească cu Găgăuzia, ei finanțează activități subversive, fac șantaj, intimidare și corupere a politicienilor și liderilor publici din Găgăuzia. Înțeleg de ce Sandu, Recean și Grosu nu sunt aici. Dacă ar fi fost, ar fi trebuit să răspundă la întrebări incomode”, a declarat Guțul.
La evenimentul dedicat aniversării a 30 de ani de la adoptarea legii „Despre statutul juridic special al Găgăuziei” au participat fostul președinte al Moldovei, liderul Partidului Comuniștilor și deputatul Vladimir Voronin, precum și foști lideri ai autonomiei, Mihail Formuzal și Irina Vlah.
***
Autonomia Găgăuză celebrează pe 23 decembrie 30 de ani de la adoptarea legii „Despre statutul juridic special al Găgăuziei”. La această dată, cu trei decenii în urmă, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat această lege. Cu toate acestea, de-a lungul acestor ani, centrul și autonomia nu au reușit să trăiască în armonie: perioadele scurte de „armistițiu” sunt urmate de noi conflicte și ostilitate, iar populația autonomiei își imaginează viitorul țării într-un mod diferit. NM a investigat de ce relațiile dintre Chișinău și Comrat nu se îmbunătățesc și dacă există vreo posibilitate de schimbare a acestei situații.
Pe 21 decembrie 2023, președintele Maia Sandu, speakerul Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunității găgăuze. Potrivit administrației prezidențiale, întâlnirea a fost organizată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Autonomiei Găgăuze. Părțile au discutat despre protecția și promovarea limbii, culturii și tradițiilor găgăuze, precum și despre necesitatea consolidării eforturilor pentru dezvoltarea autonomiei.
Șeful misiunii UE în Moldova, Janis Mazeiks, a explicat în februarie 2024 de ce nu a avut loc o întâlnire cu bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul: „Din câte știu, niciun diplomat, cel puțin din partea unui stat european, nu a avut vreo întâlnire cu bașcanul ales. Din partea noastră, vom continua să ne îndeplinim obligațiile față de cetățenii Găgăuziei, autoritățile locale, Adunarea Populară și mass-media din Găgăuzia. Dar pentru noi este practic imposibil să avem un dialog cu bașcanul, până când nu va deveni clar că aceasta nu este asociată cu un criminal. ‘Noi, echipa lui Ilan Șor, acționăm în Găgăuzia împreună cu Ilan Șor’… Nu putem permite să fim asociați cu cineva care a fost condamnat pentru furtul unui miliard din bugetul Moldovei”, a spus Mazeiks.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!