Andrian Candu
Максим Андреев, NewsMaker

VIDEO Noi replici acide între Chicu și Candu: „Am uitat că sunteți consilierul lui Dodon”

În cadrul ședinței legislativului din 20 iulie, premierul Ion Chicu și deputatul din grupul politic Pro Moldova Andrian Candu nu s-au sfiit să își spună replici dure. Șeful executivului l-a anunțat pe Candu că a adus stenograma ședinței de guvern din 7 noiembrie 2014, pe când acesta era ministru al Economiei.

Spiritele s-au încins după ce deputatul Pro Moldova Andrian Candu a adresat o întrebare ministrului Economiei: „Vă rog să îmi spuneți măcar o singură măsură pe care ați implementat-o în trei luni, care să aducă un loc de muncă”.

Ion Chicu a ținut să răspundă el lui Andrian Candu: „Am aici stenograma ședinței de guvern din 7 noiembrie 2014, când Andrian Candu era ministru al Economiei. Guvernul de atunci a decis alocarea a 6,7 miliarde de lei, iar până la publicarea în 13 noiembrie, ministrul Economiei a crescut suma până la 9,5 miliarde de lei. Iată dacă acele miliarde nu erau furate, poate domnul Răilean, pe lângă cele 5 miliarde despre care o să vă spună mai menționa încă 5 miliarde de lei”.

La rândul său, Andrian Candu nu a ratat ocazia să amintească despre înregistrarea în care fostul președinte al PDM Vladimir Plahotniuc îi oferă o pungă neagră lui Igor Dodon:

„Domnule… Am vrut să vă numesc prim-ministru, dar am uitat că sunteți consilierul lui Dodon. Căutați miliardele în „kuliokul” pentru Cornel”, a replicat Candu.

Nu este pentru prima oară când Candu și Chicu își adresează replici acide. Pe 23 aprilie, cînd Ion Chicu a prezentat raportul de activitate al guvernului, aceștia s-au duelat verbal.

„Mai există așa acorduri de împrumut? Dați-ne exemple pentru că noi așa acorduri nu am mai văzut”, a spus Candu.

„Nu știu dacă în experiența dvs. din 2013-2014, când prin asumare de Guvern ați dat 9 miliarde lei nu știu cum. Nu știu dacă atunci ați consultat ce acorduri a mai încheiat țara”, a răspuns Chicu.

„Nu fiți obraznic. Aici e plenul parlamentului și lucrurile sunt diferite decât în Guvern. Am pus o întrebare clară la care nu ați dat răspuns. Altă întrebare este cine a negociat acordul?”, s-a indignat Candu.

„Observații privind 7 ani de acasă și altele e de dorit să le faceți când priviți oglinda și nu mie”, a răspuns Chicu fiind aplaudat de o parte din deputați.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Partidul Național Moldovenesc

PNM propune înlocuirea raioanelor și municipiilor cu județe. Galbur: „A funcționat foarte bine până la ocupația sovietică”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) propune ca Republica Moldova să treacă la sistemul de organizare teritorială în județe. Formațiunea politică susține că acest lucru va permite statului să economisească anual peste 1 miliard de lei, care ar putea fi redirecționați pentru finanțarea altor proiecte de dezvoltare. Inițiativa a fost prezentată de liderul PNM, Dragoș Galbur, într-un mesaj video publicat pe 16 iulie.

Republica Moldova este astăzi prinsă într-un sistem administrativ moștenit direct din perioada sovietică. 32 de raioane, 13 municipii, 2 unități teritoriale autonome – o schemă artificială impusă de Moscova încă în anii ’40, care a rămas neschimbată chiar și după independență. Un sistem gândit pentru o populație mare, dar care astăzi nu mai corespunde nici din punct de vedere demografic, nici financiar. Noi, Partidul Național Moldovenesc, considerăm că a venit timpul unei reforme reale. O reformă care nu doare să simplifice structura administrativă a statului, ci să o facă mai eficientă, mai coerentă și mai aproape de oameni. (…) Propunem revenirea la ceea ce a existat și a funcționat foarte bine până la ocupația sovietică: sistemul de organizare în județe”, a comunicat liderul PNM, Dragoș Galbur.

Astfel, formațiunea propune reorganizarea teritorială în 9 județe: Bălți, Cahul, Chișinău, Edineț, Lăpușna (cu reședința la Hîncești), Orhei, Soroca, Tighina (cu reședință de facto la Căușeni) și Ungheni. De asemenea, conform inițiativei, Găgăuzia va avea statut de autonomie cu viziune de integrare în județul Cahul, iar stânga Nistrului rămâne unitate distinctă până la soluționarea conflictului.

Doar prin trecerea de la 32 de raioane la 9 județe statul ar putea economisi anual peste 1 miliard de lei. Este o sumă uriașă care astăzi se duce pe salarii, sedii, secretare, șefi de direcție și tot felul de hârțoage. Acești bani am putea să-i investim în școli, drumuri, spitale sau programe reale pentru tineri și vârstnici”, a adăugat politicianul.

Precizăm că inițiativa PNM a fost prezentată la două zile după ce Republica Moldova a intrat oficial în perioada electorală pentru alegerile parlamentare, care vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: