Echipajul unui elicopter al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, România, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, scrie G4media, cu referire la Ministerul Apărării Naționale de la București.
Potrivit sursei citate, comunele Nufăru și Victoria sunt situate la câteva zeci de kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe. Dacă se confirmă că fragmentele găsite de militari aparțin unei drone, ar fi cea de-a treia dronă utilizată în războiul din Ucraina găsită pe teritoriul României, în două săptămâni.
Diferența majoră însă este că celelalte două drone au fost găsite în localitatea Plauru (Tulcea), pe malul Dunării, la câțiva metri de granița cu Ucraina, spre deosebire de acest caz, când bucățile au fost găsite la kilometri distanță de granița cu Ucraina.
Sursa citată precizează că un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.
Între timp, românii din Galați au primit un mesaj RO-Alert, noaptea trecută, prin care erau avertizați că „există posibilitatea căderii unor obiecte” din cer, fără a detalia cauza.
„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri şi pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, a fost mesajul RO-Alert primit de români.
Amintim că ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a recunoscut pe 6 septembrie că bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Resturile sunt acum analizate de autorități pentru a verifica dacă este vorba de o dronă rusească. Se întâmpla după ce cu o zi înainte de asta, mai exact pe 5 septembrie, oficialii de la București negau că vreo dronă trimisă de ruși împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre ar fi căzut pe teritoriul României, deși Ucraina a declarat că are dovezi în acest sens.
Pe 12 septembrie, Armata Română a anunțat că a început să instaleze spații de protecție a populației din localitatea Plauru, județul Tulcea, de lângă granița cu Ucraina, unde recent au căzut bucățile din drone, care ar fi rusești.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!