Norvegia, Irlanda și Spania au recunoscut independența statului palestinian. Israel și-a rechemat ambasadorii de la Dublin și Oslo
Full Article 3 minutes read

Norvegia, Irlanda și Spania au recunoscut independența statului palestinian. Israel și-a rechemat ambasadorii de la Dublin și Oslo

Norvegia, Irlanda și Spania au recunoscut oficial, într-o acțiune coordonată, independența statului palestinian. Decizia celor trei țări va intra în vigoare din 28 mai, transmite Meduza. Hotărârea, care vine pe fundalul războiului dintre Israel și organizația teroristă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza, a fost criticată de autoritățile de la Tel Aviv. Ministrul Afacerilor Externe al Israelului a anunțat deja că a rechemat ambasadorii israelieni din Norvegia și Irlanda. 

Pe 22 mai, prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a anunțat că țara sa recunoaște Palestina ca stat indepenedent.

Oficialul norvegian a spus că „nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă nu există recunoaștere”. Potrivit lui Store, decizia Norvegiei trimite un „semnal puternic” altor țări, inclusiv celor europene, să-i urmeze exemplul și să recunoască, de asemenea, Palestina ca stat independent.

Atunci când vom recunoaște Palestina, vom putea să solicităm cu mai multă forță altor țări să sprijine costruirea unui stat palestinian și vom putea trage la răspundere statul palestinian. Recunoașterea Palestinei este un mijloc de a sprijini forțele moderate care pierd teren în acest conflict violent și prelungit”, a spus el.

Ulterior, prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat că țara sa recunoaște, de asemenea, statul palestinian. Apoi, un anunț identic a făcut și prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez.

Deciziile Norvegiei, Irlandei și Spaniei de a recunoaște statul palestinian va intra în vigoare din 28 mai.

Anterior, Israelul a reacționat la declarațiile Irlandei și Norvegiei. Ministrul de Externe Yisrael Katz a scris pe rețeaua de socializare X că i-a rechemat pe ambasadorii israelieni din aceste țări pentru consultări. Oficialul a adăugat că măsuri similare vor fi luate împotriva Spaniei dacă aceasta „va urma exemplul” Dublinului și al Osloului. „Trimit un mesaj clar și fără echivoc Irlandei și Norvegiei: Israelul nu va rămâne tăcut în fața celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea”, a adăugat acesta.

Precizăm că statul palestinian este recunoscut oficial de 138 din cele 193 de țări-membre ale ONU, inclusiv Rusia și China. Statul palestinian nu este recunoscut de țări precum SUA, Marea Britanie, Franța, Germania și Israel. În 2014, Suedia a devenit prima țară-membră UE care a recunoscut unilateral independența statului palestinian. Alte câteva țări europene au luat o astfel de decizie înainte de a adera la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: