Nosatîi, agasat de întrebarea unei jurnaliste la conferința cu Pistorius: „Prezența presei care susține opoziția vorbește de la sine”
Full Article 5 minutes read

Nosatîi, agasat de întrebarea unei jurnaliste la conferința cu Pistorius: „Prezența presei care susține opoziția vorbește de la sine”

Conferința de presă cu participarea ministrului Apărării Anatolie Nosatîi și a omologului său german, Boris Pistorius, care a efectuat, pe 31 mai, o vizită oficială în Republica Moldova, a fost marcată de un moment stânjenitor. O jurnalistă de la postul de televizune Canal 5 – a cărei activitate a fost suspendată din cauza finanțării dubioase, atribuite lui Ilan Șor, l-a întrebat pe ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, de ce Germania „nu oferă suport pentru combaterea sărăciei din Moldova, ci pentru militarizare”. Pistorius i-a răspuns jurnalistei că Germania implementează proiecte pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Moldova, iar un stat fără securitate ar fi „mult mai sărac”. Nu a rămas fără replică nici Nosatîi, care a calificat întrebarea drept „manipulatorie”.

Cu ocazia vizitei la Chișinău, ministrul german al Apărării a adus un lot de asistență pentru Armata Națională. În cadrul ceremoniei de recepționare a pachetului de sprijin, Boris Pistorius, împreună cu Anatolie Nosatîi, au susținut o conferință de presă. Ministrul german al Apărării a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Moldova, care include acordarea a încă 14 transportatoare blindate Piranha, echipamente medicale și finanțarea unui sistem de apărare aeriană de mici dimensiuni.

Ulterior, o jurnalistă de la Canal 5 a declarat că Republica Moldova este „cea mai săracă țară din Europa”, iar o bună parte din cetățenii din localitățile rurale trăiesc în „sărăcie absolută”. Astfel, aceasta l-a întrebat pe Boris Pistorius de ce Germania „nu oferă suport pentru combaterea sărăciei din Moldova, ci pentru militarizare”.

Aceasta este o întrebare care își are desigur locul. Dar eu, din păcate, în calitate de ministru al Apărării nu pot să răspund la această întrebare. Eu răspund de domeniul de cooperare bilaterală pe care îl am. Totuși vreau să menționez că Germania, din câte cunosc eu, face multe pentru a combate sărăcia în Republica Moldova, inclusiv și Uniunea Europeană. Nu cred că trebuie să contrapunem asigurarea apărării și combaterea sărăciei”, a răspuns oficialul german.

La rândul său, ministrul Nosatîi a intervenit cu o replică.

Voi dori să vin și eu cu o completare aici. Domnule ministru, după câte vedeți, Republica Moldova este o țară democratică, unde mass-media are posibilitatea să participe la toate activitățile pentru a demonstra transparența activităților instituțiilor. Și prezența mass-mediei care susține opoziția care este împotriva dezvoltării sectorului național de apărare vorbește de la sine. Și întrebarea este manipulatorie. Și cum ați menționat dvs, Republica Federală Germană susține sute de proiecte în Republica Moldova pentru dezvoltarea economiei, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și pentru implementare reformelor ce ne vor ajuta să devenim o țară europeană și prosperă”, a declarat acesta.

Anatolie Nosatîi a menționat că asistența din domeniul apărării nu este o povară pentru țara noastră și a mulțumit partenerilor pentru ajutor.

Asistența din domeniul de apărare în niciun caz nu diminuează asistența civilă și în niciun caz nu merge ca o povară suplimentară pentru stat. Voi reitera aici susținerea tuturor partenerilor pentru întărirea domeniului de apărare, inclusiv al Republicii Federale Germană. Și vreau să menționez: fără un spațiu sigur de apărare și securitate nu există dezvoltare. Mulțumesc pentru tot ce faceți și mizăm p asistență în continuare”, a spus Anatolie Nosatîi.

Totodată, Boris Pistorius și-a completat răspunsul, exprimându-și părerea că fără securitate, nivelul de sărăcie al unui stat ar fi mai înalt.

Eu cred că securitatea nu este ceva facultativ, nu este ceva la ce poți să te gândești mai mult sau mai puțin, în dependență de situație. Aceasta este o greșeală, o greșeală enormă. Fără securitate, în multe țări din lume, după experiența mea, ar fi mult mai multă sărăcie. A avea puteri și capacități de apărare înseamnă a arăta unui eventual atacator că, împreună cu partenerii, te poți apăra. Deci asta nu înseamnă a începe un război sau a duce un război, ci pur și simplu că există capacitate de apărare”, a comunicat el.

Precizăm că, pe 20 martie, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a suspendat activitatea Canal 5. Autoritățile au argumentat decizia prin faptul că beneficiarii efectivi ai televiziunii sunt „grupările criminale Plahotniuc și Șor”.

Oligarhii fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor sunt inculpați în dosarul „Frauda bancară”. În 2023, Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare în acest dosar, însă se ascunde de justiție în Federația Rusă. De acolo, oligarhul continuă să-și promoveze interesele politice în Moldova prin intermediul televiziunilor, politicienilor și partidelor pe care le controlează. Acesta este împotriva eurointegrării Moldovei, pledează pentru relații strategice cu Rusia, pe care Chișinăul o acuză de atacuri hibride la adresa țării noastre, și consolidarea statutului de neutralitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: