Andrei Mardari / NewsMaker

„Nu acceptăm lecții de istorie”. Chișinăul răspunde Kremlinului care apără limba „moldovenească”

Chișinăul reacționează la declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Cea din urmă a spus, cu privire la înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”, că „limba moldovenească este un fenomen important în istoria lumii”. Reprezentanții Chișinăului menționează că declarațiile Mariei Zaharova sunt „o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova”. Totodată, autoritățile declară că nu acceptă lecții de istorie de la partea rusească. 

Pe 22 martie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) au venit cu o reacție în legătură cu recentele declarații făcute de Maria Zaharova „cu privire la limba română, limba vorbită în Republica Moldova”.

Chișinăul spune că „declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova”.

„Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale țării noastre”, se arată în declarația Ministerului de la Chișinău.

Menționăm că șeful diplomației Bogdan Aurescu a comentat recent declarația Ministerului de Externe de la Moscova, care a criticat autoritățile din România pentru că au salutat oficializarea limbii române în Republica Moldova. „Nu este obișnuit pentru un ministru de Externe să comenteze declarațiile unui alt ministru de externe. (…) Așa-numită limbă moldovenească nu există, este un construct artificial creat de uniunea sovietică și folosit mai apoi de Rusia în  scopuri propagandistice”, a spus Aurescu.

Pe 21 martie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a reacționat la declarațiile ministrului român. „Nici Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar a fost creat. Putem acum să-l numim „construcție artificială”? Spre deosebire de ministrul român, limba moldovenească este un fenomen important în istoria lumii”, a declarat Zaharova. Totodată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe l-a îndemnat pe ministrul român să verifice ce spune la acest subiect istoria lingvistică.

***

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 16 martie.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Un offshore, apropiat în trecut de Plahotniuc, încearcă să preia cel mai mare producător de țigări din Moldova? Investigație Rise

Un offshore din Cipru, asociat în trecut cu afacerile oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, încearcă să preia controlul asupra fabricii Tutun-CTC, cel mai mare producător de țigări din Republica Moldova, potrivit unei investigații RISE Moldova.

Compania Investway Holding LTD a dat în judecată actualul proprietar al fabricii, omul de afaceri Franck Arif, solicitând recunoașterea unui contract de împrumut de 7 milioane de euro și gajarea a 75% din capitalul social al firmei Le Bridge-CTC SRL, care deține pachetul majoritar la Tutun-CTC.

Litigiul, catalogat ca fiind de „complexitate ridicată”, a fost amânat deoarece părțile negociază o tranzacție de împăcare, potrivit Lorinei Ciubotaru, judecătoarea care examinează cazul.

Potrivit RISE Moldova, Investway Holding LTD a fost fondată în Cipru de ucraineanul Viktor Iakovlev, un om de afaceri activ în Moldova, cu legături în domeniul transporturilor, agriculturii și comerțului cu tutun. În trecut, Investway era controlată de firma Graysino Trading Co LTD, implicată în tranzacții imobiliare legate de Plahotniuc, inclusiv la achiziția unor vile în România, Franța și Moldova.

În 2019, Franck Arif a luat un împrumut de la Investway, garantând cu 75% din Le Bridge-CTC. El a explicat pentru RISE Moldova ce stă în spatele litigiului. „În 2019, noi am avut o investiţie foarte mare într-o fabrică de îngheţată în Irak şi am avut nevoie de fonduri pentru ea. Ei (Investway Holding LTD – n.r.) au propus bani la o dobândă foarte mică. Şi ei au cerut o garanţie, că voi întoarce banii. Aşa că noi am făcut un contract (care prevede) că, dacă eu nu întorc banii, să dau un fel de gaj, 75% din Tutun-CTC”, susține proprietarul Le Bridge şi Tutun-CTC. 

Totodată, Arif menționează că banii au fost primiţi legal, contractul de împrumut fiind notificat Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Însă BNM nu confirmă existenţa unui credit acordat de Investway Holding firmelor lui Franck Arif.

***

Amintim că, în luna ianuarie 2019, 90,81% din acțiunile S.A. „Tutun-CTC” au fost privatizate de Î.C.S. „LE BRIDGE CORPORATION LIMITED” S.R.L. Agenția Proprietății Publice anunța atunci că întreprinderea de stat a fost vândută cu de 167 761 000 de lei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: