dodon
Facebook/Dodon Igor

„Nu aduceți conflictul în Moldova. La noi trebuie să fie liniște, pace, fără proteste”. Dodon a comentat conflictul din Nagorno-Karabah

În cadrul briefingului din 28 septembrie, președintele Igor Dodon a comentat tensiunile care au izbucnit în regiunea Nagorno-Karabah. Șeful statului a făcut un apel la calm către comunitatea azeră și armeană din Moldova.

„Ambele state sunt prietene Republicii Moldova. Noi la nivelul cel mai înalt – de președinte, prim-ministru și de speaker avem relații foarte bune cu conducerea atât a Azerbadjanului, cât și a Armeniei și venim cu un mesaj să fie stopat focul pentru că acolo se trage din tunuri. Noi venim cu un mesaj la liniște, pace”, a declarat Dodon.

Președintele Igor Dodon a transmis un mesaj și către cetățenii Republicii Moldova de etnie azeră sau armeană.

„Noi suntem un stat în care conviețuiesc pașnic sute de etnii. Vă rog foarte mult să păstrăm calmul în Republica Moldova. Înțelegem că situația nu este simplă, că emoțiile sunt foarte mari, dar mesajul meu este: nu aduceți aceste conflicte în interiorul Republicii Moldova. La noi aici trebuie să fie liniște, pace, fără proteste, fără destabilizări”, a conchis șeful statului.

Amintim că, pe 27 septembrie, a izbucnit un nou conflict între Armenia și Azerbadjan în regiunea Nagorno-Karabah. Ambele părți se acuză de provocări și declanșarea atacurilor pe linia de demarcație. Ambele țări au anunțat stare de război.

Astăzi, atât Armenia, cât și Azerbadjan au anunțat despre un număr mare de victime în rândul militarilor.

La mijlocul lui iulie, la frontiera dintre Armenia și Azerbaijdan au avut loc schimburi de focuri, în urma cărora au murit câteva zeci de oameni. În urma acestui conflict, între comunitățile de azeri și armeni au avul loc confruntări în afara celor două țări, de exemplu la Moscova.

Și la Chișinău a avut loc un protest organizat de Congresul Azerilor din Republica Moldova. În fața ambasadei Armeniei, spiritele s-au încins între comunitatea azeră și cea armeană. Ulterior, ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău a declarat că altercațiile care au izbucnit în dimineața de 22 iulie între comunitatea armeană și cea azeră au fost provocate de către deputatul socialist Gaik Vartanean și consilierul netitular al președintelui, Ernest Vardanean.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: