tv8.md

„Nu am dreptul moral”. Președintele interimar al CSM și-a anunțat demisia

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Anatol Pahopol și-a anunțat demisia, în cadrul ședinței din 22 septembrie. După ce a făcut anunțul, acesta a părăsit ședința.

Pahopol a amintit că deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a încercat să conteste la Curtea Constituțională (CC) numirea sa în funcție.

„Ieri Curtea Constituțională, analizând sesizarea lui Plîngău, a sistat procesul de examinare a subiectului. Astfel, a apărut o situație delicată și interesantă. Indiferent de decizia CC, consider că nu am dreptul moral să exercit interimatul funcției”, a precizat Pahopol.

După aceasta, Pahopol a părăsit ședința. Membrii CSM au decis să examineze subiectul privind demisia sa cu ușile închise.

Pentru demisia lui Pahopol au votat 9 membri ai CSM, iar împotrivă – 3. De asemenea, un membru al CSM a exprimat opinie separată. Astfel, Pahopol a demisionat nu numai din funcția de șef interimar al CSM, dar a renunțat și la mandatul de membru.

Membrii CSM au decis ca ședința de astăzi să fie condusă de către Luiza Gafton. Aceasta i-a mulțumit lui Pahopol pentru munca depusă.

***

Amintim că, pe 26 mai, judecătorul Curții de Apel Anatol Pahopol a fost detașat la Consiliul Superior al Magistraturii. Pentru această decizie au votat 11 membri ai CSM, iar doi au fost împotrivă. Pahopol a preluat și interimatul funcției de președinte al CSM în locul Luizei Gafton, deoarece este cel mai în vârstă membru al instituției și această prerogativă îi revine potrivit legislației.

Inițiativa a fost posibilă după modificările în Legea privind CSM, pe care parlamentul a adoptat-o pe 21 mai. Potrivit proiectui de lege, până la alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii la Adunarea Generală a Judecătorilor, funcțiile vacante din CSM vor fi ocupate de membrii supleanți. Opoziția a acuzat că Partidul Socialiștilor vrea să obțină majoritatea în CSM  și ar avea influență asupra magistratului Anatol Pahopol.

Anterior, CSM a emis un comunicat de presă prin care și-a exprimat dezacordul cu delegarea lui Anatol Pahopol în componența CSM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: