„Nu are premierul un brad și primarul altul. Nimeni nu îl fură pe al altuia”. Premierul explică de ce a fost schimbată locația târgului de Crăciun 
Full Article 3 minutes read

„Nu are premierul un brad și primarul altul. Nimeni nu îl fură pe al altuia”. Premierul explică de ce a fost schimbată locația târgului de Crăciun 

Târgul de Crăciun din acest an, din capitală,  nu va mai fi organizat pe strada 31 august, ca în anii precedenți, ci în scuarul catedralei, pentru a nu fi blocată circulația rutieră. Explicațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, astăzi, 9 decembrie, după ședința săptămânală cu președintele Igor Dodon și speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîi. 

„Târgul de Crăciun din acest an a fost discutat conceptual cu primăria Chișinău. Nu va fi pe 31 august pentru că nu are premierul un brad și primarul altul. Nimeni nu îl fură pe al altuia. Organizarea și lansarea pe 21 decembrie încă se discută, va fi parțial finanțat de bugetul primăriei și parțial de cancelaria de stat. Pe 31 august a fost frumos, dar noi nu vrem să blocăm străzile și să avem fiecare brăduțul său”, a explicat Ion Chicu.

Despre restanțele salariale pentru begetari

Premierul a făcut un sumar al activității guvernului de săptămâna trecută și a amintit de stadiul în care se află, în prezent, proiectele de lege care au fost adoptate în ședințele anterioare. Acesta a mai anunțat că se depun eforturi pentru eliminarea restanțelor salariale pentru funcționarii de stat.

„Săptămâna trecută s-a finalizat achitarea salariilor pentru sectorul bugetar. Știți că au fost restanțe pentru lunile octombrie și septembrie. Acum colegii intră în grafic pentru achitarea salariilor pentru luna octombrie”, a declarat Chicu.

Despre agenda premierului pentru această săptămână

Prim-minstrul a anunțat că în această săptămână, în ședința de guvern, vor fi promovate mai multe proiecte, însă cel mai important subiect cel ce ține de Conveția de la Istanbul, privind drepturile omului. „Guvernul va aproba această convenție și o va înainta parlamentului pentru ratificare”, a anunțat Ion Chicu. Tot în această săptămână ar putea fi desemnat un consilier al prim-ministrului pe „dimensiunea drepturile omului”.

Marți, 10 decembrie, premierul va avea o ședință cu președinții de raioane, la care sunt invitați și primarii din Chișinău și Bălți. Scopul reuniunii este „de a discuta și de a găsi „mecanisme de conlucrare” între autoritățile publice locale și cele centrale, deoarece în urma alegerilor locale marea majoritate a președinților de raioane au fost înlocuiți”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, prim-ministrul Ion Chicu are programată o singură vizită externă.

„Joi voi fi la Kiev la summitul prim-miniștrilor statelor GUAM și voi avea o întrevedere bilaterală cu omologul meu, Oleksii Gociaruk”, a explicat Ion Chicu.

Acesta a menționat că tot în această săptămână va fi pregătită vizita sa la Strasbourg, planificată pentru luni, 16 decembrie. „Voi avea o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei și subiectul pricipal este reforma justiției și asigurarea respectării drepturilor omului”, a precizat premierul.

Prim-ministrul a menționat că urmează să participe astăzi, 9 decembrie, la deschiderea conferinței anticorupție care se desfășoară la Palatul Republicii.

Amintim că după învestirea guvernului Chicu, președintele Igor Dodon a anunțat că în fiecare dimineață de luni vor avea loc ședințe la care vor participa șeful statului, prim-ministrul și președintele legislativului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: