„Nu are sens să restaurăm vechea filarmonică“. De unde va lua bani Guvernul pentru construcția unei noi filarmonici
Full Article 5 minutes read

„Nu are sens să restaurăm vechea filarmonică“. De unde va lua bani Guvernul pentru construcția unei noi filarmonici

Restaurarea Filarmonicii Naționale, distrusă de un incendiu în urmă cu patru ani, este imposibilă. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a afirmat într-un interviu pentru NewsMaker că a discutat cu Banca Europeană de Investiții pentru a construi o nouă filarmonică. El speră ca, pe 24 septembrie, când se împlinesc patru ani de la tragicul eveniment, să poată anunța semnarea unui contract cu banca, care va realiza studiul și va pregăti proiectul. Acesta va fi coordonat de specialiștii băncii și se estimează că va dura cel puțin doi ani.

Afirmând că vechea filarmonică nu merită reconstruită, ministrul Culturii Sergiu Prodan subliniază că este necesară o filarmonică nouă, una modernă și complexă. El a menționat că, la nivel mondial, în ultimii cinci-zece ani, au fost ridicate numeroase filarmonici, reprezentând structuri arhitecturale complet noi.

Clădirea filarmonicii, ca atare, nu este doar o sală de concerte sau o altă casă de cultură care trebuie restaurată. Din fericire, conform programului Satul European, avem 63 de proiecte de restaurare și renovare a caselor de cultură din toată țara, iar multe dintre casele de cultură din districte și sate au fost deja renovate și sunt încălzite în timpul iernii. Nu avem nevoie de încă o casă de cultură. Ne dorim o filarmonie modernă reală, chiar dacă mică, dar care să respecte toate cerințele artei contemporane. Ca această filarmonie să devină un fel de seră pentru dezvoltarea tinerelor talente. Apropo, lângă filarmonica arsă se află o școală de muzică. Dorim să integrăm această școală în cadrul filarmonicii. Deocamdată este doar o idee, dar Moldova a demonstrat că poate oferi Europei și lumii artiști de înalt nivel”, afirmă ministrul.

„Nu are sens să restaurăm vechea filarmonică“. De unde va lua bani Guvernul pentru construcția unei noi filarmonici

dse.md

Semnarea unui acord cu Banca Europeană de Investiții este pe ultima sută de metri, a anunțat ministrul, iar speranțele sunt ca, în curând, să fie încheiat și un acord cu banca ce va realiza studiul pentru noua filarmonică.

Sper că până pe 24 septembrie, când se împlinesc patru ani de la tragedia incendiului, vom putea anunța semnarea unui contract cu banca, care va realiza studiul și va pregăti proiectul. Specialiștii băncii se vor ocupa de întregul proiect, ceea ce va dura cel puțin doi ani. După aceea, vom prezenta pachetul de documente guvernului, care va lua decizia privind creditul și implementarea proiectului. Creditul va constitui aproximativ 50% din investiții, iar banca se angajează să găsească încă 25-30% sub formă de granturi. Este mai bine decât să căutăm granturi pe cont propriu, deoarece banca garantează calitate ridicată și respectarea termenelor. Privesc acest lucru cu optimism, dar trebuie să ne grăbim încet și să verificăm fiecare pas cu atenție”, mai afirmă ministrul Prodan.

„Nu are sens să restaurăm vechea filarmonică“. De unde va lua bani Guvernul pentru construcția unei noi filarmonici

NewsMaker

Sergiu Prodan mai spune că  dacă se va reuși construcția unei filarmonici moderne atunci vor fi atrase noi talente care vor dori să muncească acasă și nu peste hotare.

Dacă vom avea o filarmonică cu o acustică excelentă și cu posibilități tehnice moderne, copiii talentați vor auzi această acustică și vor dori să-și dedice viața artei. Este corect. Pentru că cei care au reușit sunt demni de laudă. Dar câți copii talentați nu au avut curajul să-și lege viața de artă și au mers să lucreze în alte domenii unde sunt mai puțin talentați? Este o risipă de talente ale țării. De aceea avem nevoie de o filarmonică unde să descoperim talente și să le oferim perspective în viață”, susține ministrul Culturii.

***

Amintim, în urma unui incendiu din 24 septembrie 2020, o mare parte a sediului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost distrusă. Incendiul, provocat de neglijența unor muncitori care sudau, a dus la prăbușirea tavanului sălii principale și la extinderea flăcărilor în interiorul clădirii. Biblioteca, sala mare, sălile de repetiții și numeroase spații au fost mistuite, alături de multe instrumente muzicale. De atunci, artiștii Filarmonicii au continuat să exerseze în incinta Palatului Republicii.

La doi ani de la incendiu, pe 24 septembrie 2022, Ministerul Culturii a inițiat concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului. Pe 5 mai 2023, Ministerul Culturii a anunțat rezultatele concursului de soluții arhitecturale pentru reabilitarea edificiului Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Astfel, două proiecte realizate de arhitecți din Germania și un proiect efectuat de arhitecți din Republica Moldova au fost desemnate în calitate de învingătoare. Detalii AICI.

Fondată în 1940, în decursul celor 80 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova, de muzică academică, populară, muzică uşoară şi jazz.

La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care se numără ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, dar și personalităţi notorii ca Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea, precum și cântăreţii Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu şi mulţi alţii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: