„Nu corespund realității”. Moldova va denunța încă 3 acorduri cu CSI și unul cu Federația Rusă
Full Article 4 minutes read

„Nu corespund realității”. Moldova va denunța încă 3 acorduri cu CSI și unul cu Federația Rusă

Republica Moldova va mai denunța trei acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI) și unul cu Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Parlamentului de la Chișinău, pe 6 septembrie. 

Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au aprobat, pe 6 septembrie, avizele consultative privind denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma CSI și unul cu Federația Rusă.

Republica Moldova urmează să denunțe Acordul cu privire la cooperarea statelor membre ale CSI în timpul evacuării cetățenilor acestora din țările terțe în cazul producerii situațiilor excepționale, semnat la Moscova, la 12 aprilie 1996.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din necorespunderea cu realitățile”, au relatat reprezentanții Parlamentului.

Un alt document care urmează a fi denunțat este Acordul privind profilaxia stărilor iod deficitare în rândul populației statelor membre ale CSI, încheiat la Minsk, la 31 mai 2001.

Potrivit Ministerului Sănătății, Acordul poartă un caracter declarativ, iar de la data intrării în vigoare a acestui Acord nu au fost raportate măsuri de implementare a acestuia. De asemenea, în marja acestui Acord, țara noastră nu a beneficiat de suport aplicativ și de colaborare pe domeniul profilaxiei stărilor iod deficitare. În Republica Moldova, majoritatea activităților și măsurilor în domeniul profilaxiei stărilor iod deficitare au fost realizate cu suportul specialiștilor din Rețeaua Globală de Iod (IGN) și Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății”, au menționat reprezentanții Parlamentului.

Membrii Comisiei au aprobat și avizul consultativ privind denunțarea Acordului cu privire la colaborarea în domeniul ocrotirii sănătății, încheiat la Minsk, la 26 iunie 1992 cu modificările operate prin Protocolul încheiat la Yalta la 18 septembrie 2003 și prin Protocolul încheiat la Moscova la 25 noiembrie 2005.

Ministerul Sănătății a propus denunțarea documentului deoarece, de la data intrării în vigoare a acestuia, nu au fost raportate măsuri de implementare a prevederilor Acordului. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, țara noastră și-a asumat angajamentul să transpună în cadrul normativ național un șir de Directive UE care vizează domeniul ocrotirii sănătății populației, reducând necesitatea de a acționa în cadrul Acordului CSI”, se arată în declarația Parlamentului.

Tot la ședința Comisiei a fost aprobat avizul consultativ pentru denunțarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în vederea colaborării Ministerului Securității Naționale al Republicii Moldova și Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse în domeniul activităților informative, din 18 aprilie 1994.

Potrivit Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, denunțarea documentului reiese din existența deficiențelor de cooperare cu partea rusă în realizarea practică a Acordului, motiv din care se consideră oportună încetarea acțiunii acestuia”, au declarat reprezentanții Parlamentului.

***

Amintim că pe 15 mai 2023, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat despre decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a comunicat Grosu.

Prin urmare, autoritățile au denunțat mai multe acorduri cu CSI, printre acestea Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecției muncii, Acordul cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat cu statele membre ale CSI, Acordul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării, Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul CSI, dar și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: