agora.md

„Nu cred că are vreo vină”. Ministrul de Interne a explicat de ce decizia de restabilire în funcție a șefei Biroului de Migrație și Azil nu va fi contestată la Curtea de Apel

Decizia instanței de judecată prin care șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost restabilită în funcție nu va fi atacată la Curtea de Apel. Declarația a fost făcută de ministrul de Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii „Puterea a 4-a” din 4 februarie. Oficialul a precizat că procurorii au ajuns la concluzia că Olga Poalelungi nu poartă răspundere pentru expulzarea, în septembrie 2018, a 7 profesori turci.

„Nu știu dacă a fost pusă sub învinuire. A fost suspendată din funcție, deoarece avea calitatea de bănuit. Dumneaei a atacat ordinul în instanța de judecată, care a repus-o în funcție, iar procurorii i-au scos calitatea de bănuită și nu este subiectul acestei infracțiuni. S-au efectuat cercetări, urmărirea penală, iar în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că dumneaei nu are nicio vină în expulzarea profesorilor turci. Decizia aparține Procuraturii”, a explicat Pavel Voicu.

Prin urmare, Ministerul de Interne nu are niciun motiv legal pentru a ataca decizia instanței de judecată la Curtea de Apel, a mai spus ministrul.

Pavel Voicu a povestit că profesorii turci au fost expulzați din țară pe când el era consilierul președintelui Igor Dodon. Mai mult, șeful statului ar fi aflat din presă despre cele întâmplate.

„Nu cunoșteam toate subtilitățile. Am văzut această informație în mass media și chiar recunosc că eram cu domnul președinte în acel moment. Ne-am uitat unul la altul, ne-am uitat la știre, și domnul președinte a spus: ce fac ăștia, cunoști ceva? I-am răspuns că nu. „Interesează-te care este situația”, mi-a spus”, a menționat Voicu.

Mai mult, ministrul susține că nu a avut acces la toată informația despre cele întâmplate.

„Clar că eram izolați de informație atunci, de către instituțiile de forță. Mi s-a spus că șederea lor este ilegală și s-a luat decizia de a-i expulza. S-a început acel scandal cu expulzarea lor. Clar că nu am putut interveni sub nicio formă, nici eu în calitate de consilier, nici domnul președinte atunci, fiindcă a fost o operațiune desfășurată de SIS”, a adăugat ministrul de Interne.

Pavel Voicu a mai spus că este de părere că Olga Poalelungi nu are vreo vină în acest caz.

Precizăm că fosta șefă a Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, a fost restabilită în funcție printr-o hotărâre judecătorească. Anterior, aceasta a fost concediată, fiind vizată în dosarul privind expulzarea profesorilor turci.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate și ulterior expulzate din Republica Moldova.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, ulterior, că Republica Moldova a încălcat drepturile la libertate și siguranță ale respectivilor cetățeni turci. Guvernul de la Chișinău trebuie să plătească 125 de mii de euro în cazul a cinci profesori, iar plângerile celorlalți doi sunt în proces de examinare la Înalta Curte de la Strasbourg. În august, Procuratura Generală a deschis un dosar penal pentru exces de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu, în care erau vizați șefa Biroului de Migrație și Azil, Olga Poalelungi, și fostul director adjunct al SIS, Alexandru Baltaga.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: