„Nu e coincidență că Putin se adresează către națiune pe 29 februarie”. Reacții la posibila cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei
Full Article 8 minutes read

„Nu e coincidență că Putin se adresează către națiune pe 29 februarie”. Reacții la posibila cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei

Congresul „deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, planificat pentru data de 28 februarie, a stârnit reacții pe online. Cei mai mulți au reacționat la declarațiile opozantului transnistrean Ghenadie Ciorba, care a spus că Tiraspolul va solicita la congres anexarea regiunii la Federația Rusă. NewsMaker a adunat comentariile de pe rețelele de socializare la acest subiect. 

„Transnistria e condusă de gruparea Sheriff, care își dorește bani, nu război”

Analistul politic român Cristian Hrițuc a declarat că „din când în când, în războiul hibrid apare subiectul Transnistria” și „acum, apare cu ipoteză că Rusia anexează Transnistria”.

Să mergem pe scenariul anexării: ce înseamnă asta. Transnistria rămâne izolată. Economic, energetic și militar. Rusia n-ar putea să o ajute în niciun fel, atât timp cât nu ajunge cu trupele acolo. Cei 2000 de militari din trupele Gotr, cantonați în Transnistria, nu reprezintă o amenințare majoră. Transnistria nu e condusă de liderii politici, ci de gruparea Sheriff, care își dorește bani, nu război. Cred că e a treia sau a patra oară de când a început războiul, când Transnistria ajunge un subiect importat în discuție și se prezintă un risc iminent. E doar o tracasare din războiul hibrid”, a menționat Hrițuc.

„Chișinăul are nevoie de cel puțin câte 4-5 scenarii, pentru a nu fi prins nepregătit”

Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB) Igor Munteanu a spus că „din 1990 până azi au fost 7 congrese de acest gen” la Tiraspol.

Fiecare dintre ele s-au soldat în ultimii 34 ani cu acțiuni extremiste, care-au dat naștere, au întărit și dezvoltat proiectul secesionist al Transnistriei, inspirat de grupuri militarizate și servicii speciale ale Rusiei. Se vorbește că și în 2024, liderii separatiști ar putea apela la același mecanism pentru a-și alimenta din nou revendicările extremiste, solicitând următoarele:

1) Moscovei – includerea Transnistriei ca teritoriu federal al Rusiei, care ar copia la indigo modelul prin care regiunile Donețk/Lugansk au fost inițial desprinse, iar ulterior absorbite teritorial de Rusia. Subiectiv vorbind, demersul așteptat de la Tiraspol va furniza oficial un motiv politic pentru o intervenție militară, care se înscrie în planul geopolitic mai larg de recapturare a teritoriilor fiarei URSS.

2) Chișinăului – acceptarea unui “divorț pașnic”, iar ca măsură imediată anularea deciziilor RM cu privire la aplicarea taxelor vamale companiilor transnistrene, în schimbul unei vagi promisiuni de a evita o confruntare militară, în condițiile în care Tiraspolul poate oricând bloca furnizarea de curent electric malului drept, fără a i se întâmpla nimic în schimb.

3) Statelor din formatul ”5+2” – garantarea îndeplinirii acordurilor semnate anterior, care i-ar asigura un fel de ”scut” de protejcție regimului cleptocratic Sherrif, care dorește să evite orice noi obligații cerute de Chișinău, păstrându-și totodată toate privilegiile de care se bucură, adică menținerea status quo

4) Populației din regiune – susținere necondiționată actualului regim, care va utiliza Congresul ca o formă de legitimitate viitoarelor sale acțiuni politice, inclusiv de confruntare cu Chișinăul, deși, rămâne o enclavă extrem de vulnerabilă dacă Chișinăul nu ar fi atât de fricos.

5) Declarația finală va susține că Transnsitria e ”parte a lumii ruse” și că orice ”aderare la UE nu reflectă opinia poporului transnistran”. Nu este deloc o coincidență faptul organizării acestui Congres în ajunul Adresării Președintelui Putin către națiune, pe 29 februarie, ceea ce vorbește despre o planificare prealabilă și sugerează că Putin va face trimitere în mesajul său politic la cererile care-i vor fi adresate din Tiraspol și în care va fi implorat să i-a apărarea ”cetățenilor ruși asupriți de naționaliștii moldoveni””, a adăugat Munteanu.

Potrivit liderului CUB, „Chișinăul are nevoie de cel puțin câte 4-5 scenarii la fiecare ”nod decizional”, pentru a nu fi prins nepregătit de acțiunile care urmează”.

„Cel puțin odată pe an, Transnistria „cere” Rusiei alipirea”

Istoricul și analistul român Armand Goșu a spus că „cel puțin odată pe an, de 30 de ani încoace, Transnistria „cere” Rusiei alipirea…. și nu se întâmplă nimic”.

În ultimii doi ani, de când a început agresiunea împotriva Ucrainei, s-au mai lansat astfel de scenarii. Nu, Krasnoselski nu va cere alipirea, nici Sovietul de la Tiraspol nu va insista pe subiect. Este un uriaș fake lansat de mașina de propagandă a Moscovei. În următoarele zile, la Tiraspol se vor adopta măsuri pentru calmarea spiritelor. Nici oligarhii care controlează Șerif, pe Krasnoselski și cam tot ce mișcă prin Transnistria, nu vor să se aleagă praful de miliardele lor de dolari. Și nici să ajungă pe lista de sancțiuni adoptate în Occident, împotriva Rusiei. E limpede că interesul lor nu e să alipească Transnistria la Rusia. Deci, e cazul să ne calmăm, să nu mai scriem astfel de prostii, și să evităm să facem jocul propagandei rusești. Iar Transnistria chiar e o temă sensibilă. Pentru Chișinău, despre a cărui securitate spunem că ne pasă. Dar și pentru București”, a comunicat Goșu.

„Ei încearcă să transforme acest congres în mijloc de extindere a războiului”

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari, membru în consiliul societății SA Energocom, crede că „adunătura din 28 februarie, autodenumită congresul deputaților din Transnistria, este făcătura lui Gușan, concepută ca cea mai eficientă metoda de șantaj a Chișinăului în vederea anulării taxelor vamale”.

Altă întrebare că în cadrul acestui proces de șantaj șeful Șherifului заигрался. În joc a întrat gașca FSBistă și смотрящий de la Moscova, așa zis ministru afacerilor externe Ignatiev. Ei încearcă, la comanda curatorilor din Kremlin, să transforme acest congres în mijloc de extindere a războiului, chiar și cu prețul propriilor cetățeni, care locuiesc în stânga Nistrului. Deznodâmăntul luptei dintre Gușan și FSB urmează în căteva zile. Vreau să cred că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu. Însă, prea multă incompetență și impotență am văzut în ultimul timp din partea celor, care ne guvernează”, a comunicat Slusari.

„Dacă acest scenariu urma să devină realitate nu ar fi fost promovat în ajun” 

Președintele WatchDog Valeriu Pașa susține că „tot ceea ce circulă în legătură cu așa numitul congres al deputaților de toate nivelurile din regiunea transnistreană seamănă mai mult cu o operațiune de dezinformare sau mai bine spus de influențare a opiniei publice”.

Cred că este un mixt de interpretări exagerate a declarațiilor politicianului din regiunea transnistreană Ghenadie Ciorba. Atrag atenția că acesta nu a afirmat precum că ar avea informații concrete, că este un scenariu prin care acești deputați urmează să ceară alipirea la Federația Rusă. El doar a făcut doar o deducție, a presupus și este important să înțelegem acest lucru. În al doilea rând vedem că acest narativ este activ promovat de tot felul de pagini anonime, în Twitter – în secțiunile de limbă engleză. În afară de asta, aceleași narative le vedem pe surse anonime din Federația Rusă sau aluzii în presa federală rusă cum este Ria Novosti”, a comunicat Pașa.

Potrivit lui, dacă acest scenariu urma să devină realitate „nu ar fi fost promovat în ajun”. „Ar fi fost un fel de surpriză”, a adăugat Pașa.

***

Liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaților de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecințele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăți” situația socio-economică a locuitorilor din stânga Nistrului.

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba este de părere că liderul de facto al regiunii a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul a spus că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă.

Într-o reacție, Chișinăul a declarat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că la moment „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora.

Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării crede că la „congresul deputaților de toate nivelurile din stânga Nistrului”, Tiraspolul nu va cere alipirea regiunii la Federația Rusă. Instituția a spus, pentru Ukrainskaea Pravda, că „această informație nu este confirmată”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: