„Nu este constituțională”. Politologul Angela Colațchi explică de ce asumarea de răspundere a guvernului contravine Legii Supreme
Full Article 2 minutes read

„Nu este constituțională”. Politologul Angela Colațchi explică de ce asumarea de răspundere a guvernului contravine Legii Supreme

Asumarea de raspundere a guvernului Republicii Moldova din 02.04.2020 nu este constituțională. Opinia a fost enunțată de către politologul Angela Colațchi, după ședința din 2 aprilie a parlamentului, care a fost anulată din cauza lipsei de cvorum.

„Asumarea se face în fața parlamentului, la ședința în plen, care trebuie să fie deliberativă. Azi ședința nu a fost, în situație de lipsa de cvorum, adunarea deputaților – fie chiar în sala de ședințe, nu e ședință, ci o simplă șezătoare”, a scris politologul pe pagina sa Fecbook.

Citim atent Hotărîrea Curții Constituționale a RM. Asumarea de raspundere a Guvernului RM din 02.04.2020 nu este…

Geplaatst door Angela Colatchi op Donderdag 2 april 2020

Amintim că ședința parlamentului de joi, în cadrul căreia urma să fie examinată asumarea răspunderii de către guvern asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, a fost amânată, din lipsă de cvorum. De la ședință au lipsit toți deputații majorității parlamentare PDM-PSRM.

La aceasta s-au prezentat doar 39 de deputați. Astfel, în lipsa cvorumului ședința a fost amânată.

Marți, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Opoziția susține, însă, că printre prevederi au fost incluse și inițiative care nu au legătură cu starea de urgență. Deputatul Andrian Candu a declarat că acestea prevăd promovarea unor scheme: de duty-free, de vânzare a ţigărilor, elemente legate de cariere pentru taxe de subsol şi minereuri.

Conform Constituției, guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.

Deputații care nu sunt de acord cu angajarea de răspundere a executivului pot depune o moțiune de cenzură în termen de trei zile de la angajarea răspunderii de către guvern.

Dacă guvernul nu este demis, potrivit alineatului, proiectul de lege se consideră adoptat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: