Anularea extrădării lui Veaceslav Platon în Republica Moldova și reîntoarcerea acestuia în Ucraina, după cum a solicitat procurorul general al țării vecine nu este posibilă. Despre acest lucru a anunțat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8.
„Nu este posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul R. Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul R. Moldova și având încă și cetățeania R. Moldova”, a explicat ministrul Justiției.
Ministrul susține că Veaceslav Platon, la fel ca și fostul premier Vlad Filat, încearcă să folosească instrumentul compensatoriu pentru a-și reduce din pedeapsă.
„Cauzele se află pe rol în instanțele de judecată. Să admitem că este aplicat instrumentul compensatoriu, din termenul lui nu se reduce atât încât să plece din sistemul penitenciar”, a precizat Nagacevschi.
Amintim că, în luna decembrie 2019, Procuratura Generală a Ucrainei a solicitat întoarcerea lui Veaceslav Platon autorităților de la Kiev. O scrisoare în acest sens a fost transmisă procurorului general al Republicii Moldova, Alexandru Stoianoglo.
Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.
În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”. Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare.