Captură video

„Nu găsiți justificări agresorilor, raportați-i”. Premierul Dorin Recean a participat la lansarea campaniei împotriva violenței sexuale

Fiecare a treia femeie din Republica Moldova a suferit cel puțin o formă de violență de-a lungul vieții. Totodată, fiecare a treia femeie din Republica Moldova este bătută, umilită, abuzată sau hărțuită, arată datele statistice. „Prinde Aripi. Set Free” – este campania care vine să încurajeze femeile si fetele din Republica Moldova, victime ale violenței, să raporteze abuzurile de care au suferit, pentru ca agresorii să poată fi pedepsiți.

„Vin cu un apel către femei și fete să nu accepte violența, să nu-i găsească justificare, să nu găsească justificare agresorilor.  Le încurajez să se opună violenței, după care să o raporteze instituțiilor, dar și acelor organizații care se ocupă de reabilitarea victimelor violenței sexuale. Violența este o problemă comună, a întregii comunități, de aceea vin cu un apel către toată lumea – să ne mobilizăm cu toții pentru a putea face față acestui fenomen care nu trebuie tolerat”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Fiecare a  treia femeie din Republica Moldova suferă o formă de abuz sau a trecut, pe parcursul vieții, prin cel puțin o formă de violență, susține deputata PAS, Doina Gherman, președinta comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană. Parlamentara a salutat ratificarea, în octombrie 2021, a Convenției de la Istanbul,  prin care țările din Consiliul Europei se obligă să combată violența împotriva femeilor.

„Din păcate încă prea multe femei și fete trăiesc în tăcere, cu teamă. Este extrem de important ca angajamentul nostru ferm să meargă în continuare. Cred cu tărie că această luptă poate fi câștigată, daca vom merge înainte fără nicio ezitare, fără nicio jumătate de măsură. Suntem conștienți și de amploare violenței digitale și a numeroaselor forme pe care le poate căpăta. Legislativul trebuie să țină pasul și să asigure protecția necesară victimelor violenței”, a declarat deputata Daniela Gherman.

Șeful diplomației Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher, declară că violența bazată pe gen reprezintă una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturile omului în prezent, iar femeile și fetele, potrivit lui, sunt cele mai vulnerabile. Diplomatul a făcut apel la femeile din Moldova să nu accepte violența, dar să o denunțe și să apeleze la ajutor.

„Sunt aici pentru a arăta susținere victimelor și supraviețuirilor violenței sexuale. Societățile cele mai puternice și prospere sunt acela în care fiecare persoana poate trăi liber, fără teama de violență și discriminare și în care toți cetățenii sunt tratați corect. Una din trei femei va trece prin experiența abuzului pe durata vieții sale. (…) Nu acceptați în tăcere abuzurile!”, a declarat șeful diplomației Marii Britanii în Republica Moldova, Steven Fisher.

Campania de sensibilizare și mobilizare socială împotriva violenței sexuale „Prinde aripi. Set Free” este organizată de UNFPA Moldova. Aceasta își propune să informeze publicul larg despre problema violenței sexuale și să promoveze serviciile disponibile pentru supraviețuitori, precum și să mobilizeze actorii implicați în prevenirea și combaterea acestui fenomen

Amintim că Parlamentul R. Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul în octombrie 2021. Documentul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc. Odată cu ratificarea acesteia, Republica Moldova s-a angajat să aloce resurse pentru asigurarea funcționalității centrelor de criză pentru victimele violenței, a adăposturilor pentru victimele violenței. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

O glumă proastă chiar și pentru ruși”: Ex-ministru al Apărării o acuză pe Victoria Furtună de „propagandă pentru război”

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

„Ingeniozitatea rusească în Basarabia pare a nu avea limite, iar penuria de cadre serioase îi trimite din ce în ce mai des în penibil. Ultima lor găselniță în persoana Victorie Furtună este de-a dreptul haioasă. Fosta procuror ajunsă în brațele politice ale lui Șor vrea să facă Moldova Mare luînd teritorii de la Ucraina și România”, a declarat Anatol Șalaru.

El a criticat ideile promovate de Furtună: „Să fii cetățean român cu acte, cu jurământ de loialitate depus, să primești indemnizație pentru copil de la statul român și să vorbești de destructurarea statului român este prea mult. Victoria Furtună, ca autointitulat politician este o glumă proastă chiar și pentru ruși, care speră că ar putea deveni un Georgescu al Republicii Moldova”.

Șalaru a precizat că va depune plângere penală în România împotriva Victoriei Furtună, pentru „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”.

„Pentru că este fost procuror, cunoscător – cel puțin teoretic – al legilor, îi voi face în România plângere penală pentru trădare, comunicare de informații false și propagandă pentru război. De asemenea, voi face plângere penală contra Victoriei Furtună și în Ucraina. Teoria liniilor roșii spune că nici în glumă nu se încearcă trecerea lor, chiar dacă te pune Moscova”, a afirmat fostul ministru.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la Victoria Furtună, dar la momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns.

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: