„Nu ne iese nouă socoteala”. Înregistrare audio din dosarul de corupție de la vamă, soldat cu reținerea a 6 persoane
Full Article 2 minutes read

„Nu ne iese nouă socoteala”. Înregistrare audio din dosarul de corupție de la vamă, soldat cu reținerea a 6 persoane

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat, pe 3 iulie, stenograma unei discuții dintre doi figuranți în dosarul pentru corupere pasivă de la Biroul Vamal „Nord”. În înregistrarea audio, cele două persoane vorbesc inclusiv despre sumele obținute din vicierea procedurilor vamale.

Vocea 1 – Acesta ce, tot nu dă nimic la voi? Ap cum?
  Vocea 2 – Nu! Numai ăștia doi.
  Vocea 1 – Ap aceștia doi se duc aparte acolo și aparte la tine vine! Iată de ce îți lămuresc eu, că aici nu-i. Tot nu ne iese nouă socoteala, (necenzurat) . Lasă        aici una și cinci (1500 de euro) și nouă (9 000 de euro) lasă-le la tine.
  Vocea 2 – Aha.
  Vocea 1 – Una și cinci (1500 de euro) și lor le ajunge. N-o să putem ridica și așa și le spun: mai mult nu ridicăm.
  Vocea 2 – Vobșe nică.
  Vocea 1 – Da. Luna viitoare și așa mai puțin va fi.
  Vocea 2 – Luna asta parcă o să mai fie ceva?
  Vocea 1 – Da, d-ap nu poți să ții numai pe doi. Un agent economic și iată toată sdelca. Хорошо”, se menționează în discuția înregistrată.

Precizăm că, pe 3 iulie, șeful Biroului Vamal „Nord”, Nicolae Mazanca, și cinci dintre subalternii săi au fost reținuți într-un dosar pentru corupere pasivă. Un alt funcționar vamal va fi cercetat în cauza penală respectivă în stare de libertate. Potrivit CNA, bănuiții ar fi pus la cale o schemă infracțională, prin intermediul căreia erau urgentate sau eludate unele proceduri vamale în favoarea persoanelor fizice și juridice. Mai exact, cei din urmă erau favorizați la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii. Pentru aceste „servicii”, bănuiții pretindeau sume între 1 500 și 9 000 de euro.

Într-o reacție, Serviciul Vamal a anunțat că a inițiat o anchetă internă și acordă sprijin organelor de drept pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile. Conducerea Serviciului Vamal a declarat toleranță zero pentru corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: