„Nu, nu 300, că ai nuntă. 200!“. Momentul în care un vameș cere mită de la un pasager (AUDIO)
Full Article 2 minutes read

„Nu, nu 300, că ai nuntă. 200!“. Momentul în care un vameș cere mită de la un pasager (AUDIO)

Centrul Național Anticorupție (CNA) a făcut publice pe 1 aprilie interceptările audio în care mai mulți inspectori vamali de la Aeroportul Internațional Chișinău, cercetați într-un dosar de corupție, cer mită de la pasageri. Serviciul Vamal a venit cu o reacție, după descinderile matinale cu mascați de la Aeroport, declarând toleranță zero corupției în vamă.

Una din secvențele audio relatează discuția dintre doi inspectori vamali. Aceștia discută despre o mită pe care unul dintre pasageri a dat-o și cum acești bani au fost împărțiți. Cei doi nu ezită în conversație să folosească cuvinte obscene în raport cu persoana care le-a oferit mită.

„ – Dar ție ți-ai luat?”

„ –Da, da”.

„ – Și s-a dus fericit omul?”.

„ – Da, da”.

O altă secvență audio relatează discuția în limba rusă dintre un pasager și un inspector vamal.

Pasager: „Cât trebuie? Să plătesc și gata”.

Vameș: „Nu 100, cu siguranță”.

Pasager: „200 pot. Sau 300?”

Vameș: „300 nu trebuie, pentru că ai nuntă”.

Vameș: „Vino încoace. Ia banii și pune-i aici, în plic. Gata”.

Pasager: „Îmi cer scuze”.

Vameș: „Numai mormânt (nr. red: trimitere la expresia – tăcere de mormânt sau absolută). Te-am ajutat cu ce am putut”.

Pasager: „Mulțumesc”.

Vameș: „Succes!”.

Precizăm că CNA cercetează 7 inspectori vamali și persoane fizice pentru acțiuni de corupție. După ce a descins în dimineața zilei pe 16 adrese, CNA a anunțat că 3 inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alți 4 – sunt cercetați în stare de libertate. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins și acceptat mijloace bănești de la pasageri în sume cuprinse între 50 și 1000 de dolari pentru a permite acestora să introducă sau scoată bunuri în/din Republica Moldova, ocolind procedurile de achitare a taxelor în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Detalii – AICI.

Într-un mesaj public, conducerea Serviciului Vamal a declarat toleranță zero corupției din vamă.

„Persoanele care urmăresc un alt interes, în detrimentul celui public, exercitat în mod onest și conform legii, nu-și au locul în autoritatea vamală, iar în acest sens, vor fi depuse eforturi suplimentare și va fi intensificată conlucrarea cu instituțiile de resort, în scopul identificării și contracarării situațiilor de corupție din cadrul Serviciului Vamal”, anunță instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: