„Nu sunt păpușa nimănui”. Mariana Durleșteanu anunță că nu mai vrea să fie prim-ministru
Full Article 3 minutes read

„Nu sunt păpușa nimănui”. Mariana Durleșteanu anunță că nu mai vrea să fie prim-ministru

Mariana Durleșteanu își retrage candidatura la funcția de prim-ministru al țării. Anunțul a fost făcut de către aceasta pe pagina sa de Facebook, chiar în timpul discuțiilor dintre reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM) și președinta țării Maia Sandu.

„Dragi cetățeni, prieteni, în politică poate că este loc de cinism, dar nu așa, nu acum, când în pericol este viața omului. Iată de ce vin cu un anunț: am decis să îmi retrag candidatura de la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Nu îmi pot permite ca numele și reputația mea să fie folosite pentru reglări de conturi între clanurile politice, eu am acceptat nominalizarea doar din dorința de a contribui la depășirea crizelor și a mișca țara înainte”, a precizat Mariana Durleșteanu.

Mariana Durleșteanu a dat de înțeles că nu va accepta să fie implicată în lupta politică.

„Reiterez: „Nu sunt păpușa nimănui”, așa cum unii din clasa politică încearcă să manipuleze. Am acceptat această provocare pentru că nu sunt indiferentă față de situația gravă din țară, am acceptat fiindcă am obosit să observ cum cetățenii sunt capturați de către politicienii certați cu morală”, a mai scris aceasta.

Anunțul Marianei Durleșteanu a fost făcut exact în timpul consultărilor dintre președinta țării Maia Sandu și liderii PSRM.

Dragi cetățeni!

Cu regret în această perioadă Republica Moldova se confruntă cu o realitate tragică generată de criza…

Publicată de Mariana Durlesteanu pe Marţi, 16 martie 2021

Amintim că, în cadrul ședinței din 11 februarie a parlamentului, în timp ce premierul desemnat Natalia Gavrilița răspundea la întrebările deputaților, o parte a fracțiunii PSRM, împreună cu liderul formațiunii Igor Dodon, au participat la un brefing de presă. Dodon a anunțat că socialiștii nu vor vota pentru Natalia Gavriliță, însă o propun de Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Aceștia au chemat celelalte fracțiuni să semneze în susținerea acestuia candidat. Ulterior, au anunțat crearea unei majorități parlamentare formată din 54 de deputați care susțin candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

La scurt timp după încheierea ședinței parlamentului, președinta țării Maia Sandu a invitat fracțiunile parlamentare la consultări publice. Ulterior, aceasta a anunțat că nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Șefa statului a argumentat că ar exista „suspiciuni rezonabile de corupție” asupra anumitor deputați care au semnat în susținerea acestui candidat.

Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier, însă Curtea Constituțională a decis pe 23 februarie că decretul de numire repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova nu corespunde Constituției.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Pe 16 martie, șefa statului a inițiat noi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în vedere găsirii unei soluții pentru depășirea crizei politice.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: