„Nu tensionați situația în țară înainte de 9 mai”. PSRM a lansat un apel public către guvernare
Full Article 5 minutes read

„Nu tensionați situația în țară înainte de 9 mai”. PSRM a lansat un apel public către guvernare

Socialiștii „îndeamnă autoritățile să nu tensioneze situația din țară înainte de 9 mai”. Potrivit partidului, în ultimele zile, conducerea Moldovei și deputații PAS „amenință cu amenzi și alte pedepse cetățenii care vor purta panglica Sf. Gheorghe”. Socialiștii declară că „panglica Sf. Gheorghe este unul dintre simbolurile Marii Victorii, iar purtarea ei în memoria eroilor învingători este un drept al cetățenilor Republicii Moldova”. 

Partidul Socialiștilor îndeamnă autoritățile să nu tensioneze situația din țară înainte de 9 mai. În ultimele zile, au devenit tot mai frecvente declarațiile și amenințările scandaloase din partea conducerii Republicii Moldova și a deputaților partidului PAS în adresa cetățenilor țării, vociferate în ajunul marcării Zilei Victoriei. În special, oficialii de rang înalt amenință cu amenzi și alte pedepse cetățenii care vor purta panglica Sf. Gheorghe în memoria veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, în ciuda explicațiilor Curții Constituționale a Republicii Moldova”, se arată în declarația partidului.

Astfel, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova solicită liderilor țării și reprezentanților partidului de la guvernare „să înceteze tensionarea situației din țară, divizarea societății și incitarea conflictelor dintre cetățenii Republicii Moldova în ajunul marcării Zilei de 9 Mai”.

Ziua Victoriei este una dintre cele mai mari sărbători pentru toate țările Coaliției anti-hitleriste, și în special pentru Moldova, care a avut de suferit în urma regimului fascist și a contribuit semnificativ la victoria asupra nazismului. Panglica Sf. Gheorghe este unul dintre simbolurile Marii Victorii, iar purtarea ei în memoria eroilor învingători este un drept al cetățenilor Republicii Moldova, pe care Partidul Socialiștilor intenționează să-l apere prin toate metodele legale”, au menționat socialiștii.

***

Partidul „ȘOR” și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au anunțat că vor organiza pe 9 mai acțiunea „Regimentul nemuritor”. Partidul „ȘOR” a declarat că va ieși în stradă „cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial”, iar PSRM a spus că evenimentul se va desfășura „fără drapele de partid, cu toate simbolurile Marii Victorii”.

Pe 27 aprilie, premierul Dorin Recean menționa că recenta decizie a Curții Constituționale privind panglica Sfântului Gheorghe nu schimbă nimic, iar purtarea acesteia este în continuare interzisă. Potrivit lui Recean, Ministerul Afacerilor Interne pregătește instrucțiuni detaliate cu privire la modul cum vor fi amendați cei care poartă simboluri interzise.

A doua zi, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon a spus că pe 9 mai va ieși cu panglica Sfântului Gheorghe. El a menționat că este „ciudată” declarația lui Recean că „toți care vor purta panglica vor fi sancționați”. Fostul președinte a precizat că „dacă va fi nevoie” va ajunge și în instanțele internaționale unde, potrivit lui, „Moldova va fi pedepsită”.

Pe 1 mai, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Igor Dodon declara că planifica să aibă o întrevedere cu Marina Tauber, deputata Partidului „ȘOR” reținută pe 1 mai la Aeroportul Chișinău. Aveau să discute despre acțiunile partidelor de pe 9 mai. Totuși, Dodon a spus că nu va renunța să vorbească cu cei de la partid. „Cu cineva de la ei noi trebuie să ne întâlnim”, a menționat el. „Nu va fi corect ca pe 9 mai să mergem diferit. Nu este corect. 9 mai este o sărbătoare pentru toți, este ziua Victoriei și trebuie să fie unitate, să fim toți împreună”, a menționat Dodon.

***

Amintim că din 20 aprilie 2022, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidau legea puteau fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere putea fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Pe 11 aprilie 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: