Partidul ȘOR și PSRM vor organiza pe 9 mai „Marșul Victoriei” și „Regimentul Nemuritor”
Full Article 3 minutes read

Partidul ȘOR și PSRM vor organiza pe 9 mai „Marșul Victoriei” și „Regimentul Nemuritor”

Partidul „ȘOR” și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) au anunțat că vor organiza pe 9 mai acțiunea „Regimentul nemuritor”. Partidul „ȘOR” a declarat că va ieși în stradă „cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial”, iar PSRM a spus că evenimentul se va desfășura „fără drapele de partid, cu toate simbolurile Marii Victorii”. Partidele nu au precizat dacă vor organiza împreună evenimentele anunțate pentru 9 mai. 

Deputatul fugar Ilan Șor a anunțat, într-o intervenție video pe Facebook, că „indiferent de ce se întâmplă astăzi în lume, noi nu trebuie să uităm evenimentele istorice și faptele eroice ale înaintașilor”.

„Printre acestea se numără și cele dedicate zilei de 9 mai. În acest context, am decis să organizăm, în data de 9 mai, la ora 10:00, acțiunea „Regimentul nemuritor””, a comunicat Șor.

Totodată, el a spus că membrii Partidului „ȘOR” vor ieși pe 9 mai „cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-Al Doilea Război Mondial”.

„Vă îndemn pe toți să fim împreună, la intersecția străzii Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare. Apoi, vom merge în marș până la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a depune flori și a cinsti memoria eroilor care au eliberat Europa de fasciști și naziști”, a adăugat Șor.

De cealaltă parte, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a declarat că „salută decizia Comitetului Național Coordonator „Victoria” de a organiza în acest an Marșul Victoriei și marșul „Regimentul Nemuritor” pe 9 mai, care se desfășoară în mod tradițional de Ziua Victoriei în toată țara”.

Reprezentanții PSRM au menționat că „9 mai este o sărbătoare sfântă pentru poporul nostru”.

Totodată, socialiștii au adăugat că evenimentul se va desfășura „fără drapele de partid, cu toate simbolurile Marii Victorii”. „Amintim, că recent, la inițiativa socialiștilor, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe”, au conchis reprezentanții partidului.

***

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curtea s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.

Recent, deputatul PAS Lilian Carp a declarat că legea privind purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe” va fi reînregistrată în Parlament. Aceasta pentru ca legea să fie aplicabilă până la 9 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: