„Nu toate școlile vor trece la lecții online la iarnă”. Precizările lui Spînu, despre economia consumului de gaz
Full Article 4 minutes read

„Nu toate școlile vor trece la lecții online la iarnă”. Precizările lui Spînu, despre economia consumului de gaz

Nu toate școlile vor trece la lecții online în noul an școlar. Măsura Guvernului se referă strict la instituțiile de învățământ care nu au surse alternative de încălzire. Precizările au fost făcute de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Zece zile pe săptămână este pus ca un criteriu. Și nu vorbim de toate școlile. Sunt foarte multe școli care au surse alternative de încălzire. Vorbim doar de instituțiile de învățământ care se încălzesc doar cu gaz. În cazul acestor instituții, dacă vom avea limitări de gaze, vom ajunge în această situație. (…) Tot ce vrem să facem este ca copiii să meargă la școală să învețe. Dar dacă va fi nevoie de 10 zile ca să învățăm online, va trebui să o facem pentru a trece pete această situație”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii s-a referit și la celelalte măsuri propuse de Guvern în vederea reducerii consumului de energie electrică și gaze naturale, cum ar fi reducerea temperaturii în încăperile publice și case până la 19 grade Celsius sau sistarea iluminatului public stradal pe timp de noapte, după ora 23:00. Potrivit lui Spînu, măsurile vor fi aplicate doar în situații de urgență.

„Noi pornim de la faptul cp fiecare m3 de gaz salvat contează la iarna viitoare. Este o măsură nu foarte drastică, dar care aduce anumite rezerve de gaz. Toate aceste acțiuni nu ni le dorim. Nu vrem să ajungem să aplicăm aceste măsuri. Le vom implementa doar atunci când vom avea o situație de urgență”, a mai declarat Spînu.

Potrivit vicepremierului, implementarea acestor măsuri propuse de Guvern ar putea scuti, Republica Moldova, de aproximativ 400 de milioane de lei, lunar.

„Parcă ar părea că ce e acolo zece milioane de metri cubi. Dar haideți să facem un calcul. Zece milioane m3 salvate la prețul actual înseamnă ca salvăm 20 milioane de dolari, iar în lei înseamnă 400 milioane salvate. Vi se pare o economie rezonabilă?  Mie mi se pare că se merită un pic de disconfort pentru a salva 400 de milioane de lei, care sunt, până la urmă, tot banii cetățenilor, or tot noi plătim până la urmă”, a mai declarat Andrei Spînu.

Precizăm că conform datelor prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, din totalul de 2 672 de instituții, 405 sunt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 – dispun de centrale termice pe gaze, 687 – dispun de centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățământ general sunt cu încălzite de la sobe.

De menționat că Guvernul a publicat miercuri, 3 august, un proiect care vine cu măsuri în vederea reducerii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Potrivit documentului, lecțiile online, lucrul de la distanță, sistarea iluminatului public stradal pe timp de noapte sau reducerea temperaturii până la 19 grade Celsius în încăperile publice ar putea deveni o realitate în noul sezon de încălzire, dacă Gazprom va sista livrările de gaz către Moldova. Proiectul a fost supus consultărilor publice.

În luna august, moldovenii vor achita aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaz consumat. Decizia a fost aprobată pe 4 martie de Agenția Națională de Reglementare în energetică, după ce compania Moldovagaz a anunțat, la începutul lunii, că Moldova va achita, în august, Gazpromului, cu aproape 500 de dolari pentru mia de metri cubi livrați, comparativ cu luna iulie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: