„Nu văd o problemă”. Ce spune Ion Ceban despre închiderea uzinei de sortare a deșeurilor din Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Nu văd o problemă”. Ce spune Ion Ceban despre închiderea uzinei de sortare a deșeurilor din Chișinău

Primarul general al mun. Chișinău susține că reprezentanții companiei de sortare a deșeurilor ABS Recycling Moldova ar încerca, de fapt, să șantajeze autoritățile municipale, atunci când anunță închiderea acesteia. Declarația a fost făcută pe 21 ianuarie, după ce reprezentanții companiei au expediat o scrisoare deschisă adresată primarului, președintelui țării, dar și altor instituții publice.

„Urmează să discutăm și cu ăștia de la ABS. În principiu, nu văd o foarte mare problemă dacă se vor dezice, dar vreau să vă anunț că, percepția mea, este că cineva încearcă să șantajeze municipiul. Au mai încercat și alții”, a declarat Ceban.

Întrebat despre posibilele motive pentru care ar recurge la acest „șantaj”, Ion Ceban a declarat: „Ca să mai ia niște bani de la dumneavoastră, noi, toți locuitorii municipiului Chișinău. Există un grup care discută situațiile legate de deșeuri și acest grup este foarte experimentat. Cred că cel mai bine este să se discute în cadrul acestui grup. Dacă este nevoie să se întâlnească și cu mine, sunt de acord, dar repet: nu ne vom lăsa șantajați”.

Ion Ceban a explicat că materia reciclată este reutilizată și a dat de înțeles că informațiile privind lipsa mijloacelor financiare ar fi false: „Da, ei sortează, dar utilizează această materie în alte părți. Dacă nu ar fi fost rentabil din punct de vedere economic, probabil că nu ar fi făcut-o de ani de zile. Să demonstreze din punct de vedere financiar că ar exista probleme în acest sens”.

Ion Ceban a mai spus că ar trebui să existe un concurs public și că în toată lumea managementul deșeurilor „este un business”.

„Noi consolidăm capacitățile Î.M. Autosalubritate, ca să poată oferi servicii, dar suntem în căutarea unor soluții pentru eficientizarea acestor procese. Durează, pentru că dacă luăm un parteneriat public-privat, este un proces lung din punct de vedere juridic”, a conchis edilul.

***

Compania de sortare a deșeurilor ABS Recycling Moldova își va sista activitatea începând cu 25 ianuarie. Anunțul a fost făcut de directorul general Serghei Balica. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, acesta a menționat că, în lipsa susținerii din partea autorităților publice locale, compania este condamnată falimentului.

În urma închiderii uzinei de sortare a deșeurilor mixte din Chișinău, peste 200 de angajați își vor pierde locul de muncă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: