„Nu voi permite utilizarea SIS-ului pentru interese înguste”. Maia Sandu a participat la ședința Colegiului instituției
Full Article 2 minutes read

„Nu voi permite utilizarea SIS-ului pentru interese înguste”. Maia Sandu a participat la ședința Colegiului instituției

Președinta țării Maia Sandu a participat pe 19 februarie la ședința Colegiului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. În cadrul întrevederii, șefa statului a menționat că nu va permite ca instituția să fie utilizată în beneficiul altor interese decât cele naționale. Totodată, aceasta a subliniat că este nevoie de o reformă în cadrul SIS.

„Amenințarea majoră la adresa statului este corupția, în special corupția la nivel înalt – ea face Moldova mai săracă, mai vulnerabilă și mai slabă. Pe parcursul timpului, SIS a fost utilizat în anumite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Eu nu voi tolera asemenea abordări. Și acum, mai mult ca niciodată, este necesar să muncim pentru a reclădi încrederea cetățeanului în instituțiile statului”, a menționat Maia Sandu după întâlnire.

Președinta țării a reiterat că toți funcționarii publici vor găsi un sprijin în persoana sa. Aceasta a accentuat că este nevoie de o reformă în cadrul SIS.

„Și eu, și colegii mei, vom susține reforma instituției, astfel încât oamenii demni și integri să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii. Republica Moldova are nevoie de un Serviciu de Informații puternic, proactiv și eficient”, a declarat Maia Sandu.

În afară de șefa statului și conducerea SIS, la întrevedere, au participat premierul interimar Aurel Ciocoi, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Ana Revenco, dar și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Serghei Sîrbu.

Precizăm că din cadrul Colegiului SIS fac parte directorul instituției, adjunctul său, dar și alți angajați cu funcții de conducere din cadrul acesteia.

***

Pe 3 decembrie 2020, deputații PSRM, cei ai Partidului „ȘOR”, dar și parlamentarii neafiliați, care fac parte din Platforma „Pentru Moldova”, au aprobat mai multe proiecte de legi, inclusiv cel care prevede trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului din cel al președintelui.

Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: