sis.md

„Nu voi permite utilizarea SIS-ului pentru interese înguste”. Maia Sandu a participat la ședința Colegiului instituției

Președinta țării Maia Sandu a participat pe 19 februarie la ședința Colegiului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova. În cadrul întrevederii, șefa statului a menționat că nu va permite ca instituția să fie utilizată în beneficiul altor interese decât cele naționale. Totodată, aceasta a subliniat că este nevoie de o reformă în cadrul SIS.

„Amenințarea majoră la adresa statului este corupția, în special corupția la nivel înalt – ea face Moldova mai săracă, mai vulnerabilă și mai slabă. Pe parcursul timpului, SIS a fost utilizat în anumite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Eu nu voi tolera asemenea abordări. Și acum, mai mult ca niciodată, este necesar să muncim pentru a reclădi încrederea cetățeanului în instituțiile statului”, a menționat Maia Sandu după întâlnire.

Președinta țării a reiterat că toți funcționarii publici vor găsi un sprijin în persoana sa. Aceasta a accentuat că este nevoie de o reformă în cadrul SIS.

„Și eu, și colegii mei, vom susține reforma instituției, astfel încât oamenii demni și integri să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii. Republica Moldova are nevoie de un Serviciu de Informații puternic, proactiv și eficient”, a declarat Maia Sandu.

În afară de șefa statului și conducerea SIS, la întrevedere, au participat premierul interimar Aurel Ciocoi, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Ana Revenco, dar și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Serghei Sîrbu.

Precizăm că din cadrul Colegiului SIS fac parte directorul instituției, adjunctul său, dar și alți angajați cu funcții de conducere din cadrul acesteia.

***

Pe 3 decembrie 2020, deputații PSRM, cei ai Partidului „ȘOR”, dar și parlamentarii neafiliați, care fac parte din Platforma „Pentru Moldova”, au aprobat mai multe proiecte de legi, inclusiv cel care prevede trecerea SIS-ului sub controlul parlamentului din cel al președintelui.

Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat proiectul de lege.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: