Максим Андреев, NewsMaker

„Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”. Reacția lui Ion Chicu la declarațiile companiei „DFM” SRL

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a explicat că nu este vorba despre închiderea în general a magazinelor duty free, dar despre cele de la intrarea în Republica Moldova. Potrivit premierului, acest fapt se va întâmpla la expirarea licenței de activitate, dar și la solicitarea partenerilor de dezvoltare. Reacția a apărut în contextul în care compania „DFM” SRL și-a exprimat indignarea față de declarațiile lui Ion Chicu privind sistarea activității magazinelor duty free.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul Ion Chicu a spus că magazinele duty free din Republica Moldova dețin licență de activitate până în 2022, iar din această cauză nu pot fi închise pe sensul de intrare în țară.

„Problema este că noi le-am închide, dar este licență eliberată până în 2022 agentului economic. Dacă îi iei licența, riști să fii acționat în judecată și să achiți prejudicii. Am mers pe formula respectivă, OK, sunteți, chipurile, duty-free. Dar interesul duty-free-ului în ce constă? Anume acesta-i: băuturile alcoolice și țigările să le vândă fără accize, acesta-i tot sensul la duty-free. La intrare, fiți buni și achitați accize! Și așa va fi, ei deja achită”, a declarat Ion Chicu.

„O să ajungem, cu Doamne ajută, în 2022, când expiră licențele respective și atunci noi o să luăm alți pași. Până atunci noi nu putem să facem lucrul acesta, că la primul arbitraj și de la noi chiar, noi pierdem ca guvern, noi i-am îngrădit dreptul businessului, aceasta este”, a mai spus premierul.

Într-un comunicat de presă, publicat miercuri, 22 ianuarie, compania „DFM” SRL a reacționat la declarațiile lui Ion Chicu.

„Considerăm că în acest caz există o urmărire abuzivă către compania „DFM” SRL, fără o justificare legală adecvată. Declarațiile dvs din aceste publicații sunt părtinitoare, încalcă libertatea comerțului și a afacerilor, prevăzute la articolul 126 din Constituția Republicii Moldova și creează condiții nefavorabile pentru desfășurarea afacerilor”, se anunță în comunicat.

Potrivit Directorului General al „DFM” SRL, declarațiile premierului aduc atingere și celor peste 400 de angajați ai companiei și familiilor acestora.

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a spus că declarațiile sale au fost interpretate greșit.

„Reacția DFM nu a ajuns încă la mine. Ca și în alte cazuri, are loc o interpretare greșită a celor spuse (în viitor voi încerca să mă exprim mai clar). Vorbim despre închiderea magazinelor duty free „la intrare”, la expirarea licenței eliberate”, a spus prim-ministrul. „Și ele vor fi închise. Inclusiv din motivul că acest fapt este solicitat de către partenerii de dezvoltare (Banca Mondială), dar nu acest lucru este important. Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”, a mai declarat Chicu.

Menționăm că în iunie 2019, Ilan Șor a vândut companiile „Dufremol” SRL și „DFM” SRL, care se ocupă de afacerea duty free.

 

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: