„Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”. Reacția lui Ion Chicu la declarațiile companiei „DFM” SRL
Full Article 3 minutes read

„Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”. Reacția lui Ion Chicu la declarațiile companiei „DFM” SRL

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a explicat că nu este vorba despre închiderea în general a magazinelor duty free, dar despre cele de la intrarea în Republica Moldova. Potrivit premierului, acest fapt se va întâmpla la expirarea licenței de activitate, dar și la solicitarea partenerilor de dezvoltare. Reacția a apărut în contextul în care compania „DFM” SRL și-a exprimat indignarea față de declarațiile lui Ion Chicu privind sistarea activității magazinelor duty free.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul Ion Chicu a spus că magazinele duty free din Republica Moldova dețin licență de activitate până în 2022, iar din această cauză nu pot fi închise pe sensul de intrare în țară.

„Problema este că noi le-am închide, dar este licență eliberată până în 2022 agentului economic. Dacă îi iei licența, riști să fii acționat în judecată și să achiți prejudicii. Am mers pe formula respectivă, OK, sunteți, chipurile, duty-free. Dar interesul duty-free-ului în ce constă? Anume acesta-i: băuturile alcoolice și țigările să le vândă fără accize, acesta-i tot sensul la duty-free. La intrare, fiți buni și achitați accize! Și așa va fi, ei deja achită”, a declarat Ion Chicu.

„O să ajungem, cu Doamne ajută, în 2022, când expiră licențele respective și atunci noi o să luăm alți pași. Până atunci noi nu putem să facem lucrul acesta, că la primul arbitraj și de la noi chiar, noi pierdem ca guvern, noi i-am îngrădit dreptul businessului, aceasta este”, a mai spus premierul.

Într-un comunicat de presă, publicat miercuri, 22 ianuarie, compania „DFM” SRL a reacționat la declarațiile lui Ion Chicu.

„Considerăm că în acest caz există o urmărire abuzivă către compania „DFM” SRL, fără o justificare legală adecvată. Declarațiile dvs din aceste publicații sunt părtinitoare, încalcă libertatea comerțului și a afacerilor, prevăzute la articolul 126 din Constituția Republicii Moldova și creează condiții nefavorabile pentru desfășurarea afacerilor”, se anunță în comunicat.

Potrivit Directorului General al „DFM” SRL, declarațiile premierului aduc atingere și celor peste 400 de angajați ai companiei și familiilor acestora.

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a spus că declarațiile sale au fost interpretate greșit.

„Reacția DFM nu a ajuns încă la mine. Ca și în alte cazuri, are loc o interpretare greșită a celor spuse (în viitor voi încerca să mă exprim mai clar). Vorbim despre închiderea magazinelor duty free „la intrare”, la expirarea licenței eliberate”, a spus prim-ministrul. „Și ele vor fi închise. Inclusiv din motivul că acest fapt este solicitat de către partenerii de dezvoltare (Banca Mondială), dar nu acest lucru este important. Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”, a mai declarat Chicu.

Menționăm că în iunie 2019, Ilan Șor a vândut companiile „Dufremol” SRL și „DFM” SRL, care se ocupă de afacerea duty free.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: