Максим Андреев, NewsMaker

„Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”. Reacția lui Ion Chicu la declarațiile companiei „DFM” SRL

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a explicat că nu este vorba despre închiderea în general a magazinelor duty free, dar despre cele de la intrarea în Republica Moldova. Potrivit premierului, acest fapt se va întâmpla la expirarea licenței de activitate, dar și la solicitarea partenerilor de dezvoltare. Reacția a apărut în contextul în care compania „DFM” SRL și-a exprimat indignarea față de declarațiile lui Ion Chicu privind sistarea activității magazinelor duty free.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul Ion Chicu a spus că magazinele duty free din Republica Moldova dețin licență de activitate până în 2022, iar din această cauză nu pot fi închise pe sensul de intrare în țară.

„Problema este că noi le-am închide, dar este licență eliberată până în 2022 agentului economic. Dacă îi iei licența, riști să fii acționat în judecată și să achiți prejudicii. Am mers pe formula respectivă, OK, sunteți, chipurile, duty-free. Dar interesul duty-free-ului în ce constă? Anume acesta-i: băuturile alcoolice și țigările să le vândă fără accize, acesta-i tot sensul la duty-free. La intrare, fiți buni și achitați accize! Și așa va fi, ei deja achită”, a declarat Ion Chicu.

„O să ajungem, cu Doamne ajută, în 2022, când expiră licențele respective și atunci noi o să luăm alți pași. Până atunci noi nu putem să facem lucrul acesta, că la primul arbitraj și de la noi chiar, noi pierdem ca guvern, noi i-am îngrădit dreptul businessului, aceasta este”, a mai spus premierul.

Într-un comunicat de presă, publicat miercuri, 22 ianuarie, compania „DFM” SRL a reacționat la declarațiile lui Ion Chicu.

„Considerăm că în acest caz există o urmărire abuzivă către compania „DFM” SRL, fără o justificare legală adecvată. Declarațiile dvs din aceste publicații sunt părtinitoare, încalcă libertatea comerțului și a afacerilor, prevăzute la articolul 126 din Constituția Republicii Moldova și creează condiții nefavorabile pentru desfășurarea afacerilor”, se anunță în comunicat.

Potrivit Directorului General al „DFM” SRL, declarațiile premierului aduc atingere și celor peste 400 de angajați ai companiei și familiilor acestora.

Într-un răspuns adresat NM, premierul Ion Chicu a spus că declarațiile sale au fost interpretate greșit.

„Reacția DFM nu a ajuns încă la mine. Ca și în alte cazuri, are loc o interpretare greșită a celor spuse (în viitor voi încerca să mă exprim mai clar). Vorbim despre închiderea magazinelor duty free „la intrare”, la expirarea licenței eliberate”, a spus prim-ministrul. „Și ele vor fi închise. Inclusiv din motivul că acest fapt este solicitat de către partenerii de dezvoltare (Banca Mondială), dar nu acest lucru este important. Nu vorbim despre închiderea magazinelor în general”, a mai declarat Chicu.

Menționăm că în iunie 2019, Ilan Șor a vândut companiile „Dufremol” SRL și „DFM” SRL, care se ocupă de afacerea duty free.

 

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: