nagacevschi
Максим Андреев, NewsMaker

Demisii în rândul funcționarilor subordonați Ministerului Justiției? Nagacevschi, nedumerit de procedura eliberării lui Filat

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că fostul premier, Vlad Filat, nu a ispășit 2/3 din pedeapsa la care a fost condamnat, pentru a putea fi eliberat condiționat, înainte de termen. Declarațiile au fost făcut astăzi, 4 decembrie, în timpul unei conferințe de presă. Acesta a mai spus că anumite cadre ar urma să fie demise astăzi, pentru că „nu și-au îndeplinit corespunzător funcțiile”.

„În ziua căderii guvernului a fost înaintat un demers de către șeful interimar al Penitenciarului nr 13, prin care se solicită eliberarea condiționată lui Vlad Filat, pe motiv că a ispășit cel puțin 2/3 din pedeapsă. Nu știu cum s-a ajuns la 2/3 din cifra de 9 ani. Matematic nu pot să înțeleg cum stând în închisoare 4 ani și câteva zile poți spune că persoana a stat 2/3 din pedeapsă”, a explicat ministrul Justiției.

Ministrul Justiției s-a arătat indignat de faptul că a aflat din presă despre faptul că Vlad Filat a fost eliberat și că există anumite lacune de comunicare între funcționarii responsabili. Acesta a spus că pe parcursul zilei de astăzi ar urma să fie demise mai multe cadre din instituțiile subordonate Ministerului Justiției.

„De ce eu aflu atât de târziu despre astfel de cazuri?”, a spus Nagacevschi.

Nagacevschi a specificat că la baza demersului de eliberare a fostului președinte al PLDM a stat un proces verbal emis de către o comisie special creată pentru a verifica dacă totul este în strictă conformitate cu legea.

„Componeța comisiei este din 11 persoane. Am vrut să înțeleg când a fost ultima oară modificată componența. La 19 august 2019, la 21 august 2019 o nouă modificare și la 13 sept 2019, iarăși se modifică. Nu vreau să spun că s-a făcut totul intenționat, dar sunt multe suspiciuni”, a argumentat Fadei Nagacevschi.

Amintim că fostul premier, Vlad Filat, a fost eliberat ieri, 3 decembrie. Termenul de pedeapsă neexecutat de către fostul premier Vlad Filat este de doi ani, 11 luni și trei zile. Datele se conțin în încheierea semnată de judecătorul Victor Rațoi.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Игорь Чекан, NewsMaker

Vom avea un procuror general până la parlamentare? Ce spune președintele CSP

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă, susține că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general, ceea ce înseamnă cel târziu în luna noiembrie. Totuși, el a menționat că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, Obadă a declarat că, potrivit legii, în cel mult șase luni de la data anunțării vacanței funcției — 27 mai — trebuie numit un procuror general cu mandat deplin. „Respectiv, luna de final ar fi noiembrie. (…) Asta e maximum ce ne oferă nouă legea. Noi am oferit timp începând cu luna iunie până pe 21 iulie inclusiv (nota red. perioada de depunere a dosarelor). Doritorii de a-și asuma mandatul de procuror general pot depune cerere, scrisoare de motivare, concept de management”, a menționat președintele Consiliului Superior al Procurorilor.

Obadă a declarat că, până în prezent, nu a fost depus niciun dosar în acest sens. „Experiența anilor precedenți ne arată că în ultima zi, în ultima oră, de regulă depun toți”, a precizat el.

Întrebat dacă vom avea un procuror general nou până la alegeri, Obadă a răspuns: „Eu sper că da, fiindcă perpetuarea interimatelor, mai ales din perspectiva procurorului general, generează disfuncționalitate sistemică și descurajează în general sistemul procuraturii. Noi avem nevoie de un procuror general pe mandat, asumarea mandatului deplin. De asta – 21 iulie termen limită de depunere. Noi în 20 de zile, cel mult, trebuie să publicăm lista celor care sunt admisibili pentru interviu și să realizăm interviul. Eu presupun că până pe 11 august, noi trebuie să avem deja lista publicată a celor care sunt admisibili. Între timp noi acumulăm materiale de la ANI, SIS și CNA, comisia medicală – să avem tot pachetul de acte și eventual în perioada săptămânii 11-15 august ar trebui teoretic, dacă e tot ok, să avem și interviul fixat”.

El a spus că planul prealabil al CSP-ului este ca „în septembrie să avem un procuror general”.

***

Funcția de procuror general a devenit vacantă după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: