Recompense pentru înregistrarea prealabilă? Moldovenii din Rusia, cei mai activi pe site-ul CEC, pentru alegerile din toamnă
Full Article 3 minutes read

Recompense pentru înregistrarea prealabilă? Moldovenii din Rusia, cei mai activi pe site-ul CEC, pentru alegerile din toamnă

Cetățenii moldoveni din Federația Rusă sunt cei mai activi la înregistrarea prealabilă pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, în vederea votului pentru alegerile prezidențiale și referendum. Potrivit CEC, până pe 15 august, pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, s-au înregistrat peste 1100 de cetățeni. Contactat de NM, vicepreședintele CEC Pavel Postica a declarat că instituția deține informații potrivit cărora anumiți actori politici ar oferi recompense pentru a stimula înregistrarea prealabilă. Comisia Electorală Centrală va analiza această tendință și va decide dacă vor fi sau nu deschise mai multe secții de votare în Rusia. 

Potrivit platformei oficiale a CEC, până la data de 15 august, pentru alegerile prezidențiale din toamnă s-au înregistrat prealabil 1.125 de persoane din Federația Rusă, urmată de Germanii cu 388 de cetățeni înregistrați, Italia – 376, iar Marea Britanie – 246 de moldoveni.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a declarat pentru portalul nostru de știri că salută această mobilizare a cetățenilor moldoveni din Federația Rusă de a se înregistra în prealabil pe platforma CEC, atâta timp cât aceasta nu este afectată de anumite activități ilegale. Totuși, Postică a semnalat că, deși platforma ar trebui să fie liberă de influențe ilegale, există informații că unii politicieni oferă bani pentru a influența procesul de înregistrare.

Noi am primit anumite semnale informale, inclusiv pe rețelele de socializare, din partea diferitelor persoane care au comunicat că anumiți actori politici oferă inclusiv recompense pentru a stimula înregistrarea prealabilă”, a afirmat vicepreședintele CEC.

Întrebat dacă acest număr de înregistrări va influența deschiderea mai multor secții de votare în Federația Rusă, Pavel Postică a declarat că, atunci când va veni momentul să se ia această decizie, membrii CEC vor analiza toate datele și vor lua o decizie.

Noi cu siguranță vom analiza absolut toate cererile de înregistrare și, atunci când va veni momentul deschiderii secțiilor de votare în afara țării, vom analiza toate înregistrările. Principalul indicator și criteriu în baza căruia se deschid secțiile de votare este dinamica alegătorilor la secțiile de votare la ultimele trei scrutine”, a spus Postică.

Pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumurile din toamnă, cetățenii Republicii Moldova din diaspora trebuie să se înregistreze online pe site-ul inregistrare.cec.md până la data de 6 septembrie 2024. Aplicația permite și înregistrarea pentru votul prin corespondență, disponibil în câteva țări, cum ar fi SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda.

Înregistrarea prealabilă este o procedură voluntară prin care cetățenii cu drept de vot, care se află în străinătate, își anunță intenția de a vota prin intermediul site-ului oficial al Comisiei Electorale Centrale sau prin cereri scrise, fie individual, fie în grup. În cazul votului prin corespondență, această înregistrare devine obligatorie, fiind esențială pentru identificarea celor care votează prin poștă și pentru verificarea identității lor.

Scopul înregistrării prealabile este de a estima numărul alegătorilor din diaspora care intenționează să voteze, pentru a organiza secții de votare în străinătate. Acesta este unul dintre cele trei criterii definite de legea electorală, alături de analiza dinamicii participării la ultimele trei scrutinuri naționale și informațiile oferite de Ministerul Afacerilor Externe despre cetățenii moldoveni din străinătate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: