Numărul copiilor infectați cu COVID-19 în Moldova a crescut de trei ori timp de o săptămână
Full Article 3 minutes read

Numărul copiilor infectați cu COVID-19 în Moldova a crescut de trei ori timp de o săptămână

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Ministerului Sănătății, numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a crescut, de la 230, în prima săptămână, la 724 în a doua săptămână a anului curent. Totodată, autoritățile raportează și zeci de cazuri de infectare în rândul gravidelor. 

În perioada 10 – 16 ianuarie 2022 (săptămâna 2) au fost înregistrate 8 686 de cazuri de COVID-19, dintre care 1 182 în regiunea transnistreană. Incidența a constituit 233 de cazuri la 100 mii populație înregistrând o creștere cu circa 135 % față de prima săptămână din anul 2022 (săptămâna 1) și cu circa 241 % comparativ cu luna trecută.

În perioada menționată au fost înregistrate 55 de cazuri de infectare în rândul gravidelor. „Numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor a crescut, de la 230, în săptămâna 1, la 724 în a doua săptămână a anului 2022”, se arată în comunicatul Ministerului.

Autoritățile menționează că, secții cu paturi pentru pacienții cu COVID-19 rămân desfășurate în 23 de instituții medico-sanitare publice. Media zilnică a pacienților spitalizați, în perioada 10 ianuarie – 16 ianuarie curent, a constituit 984 de persoane, mai mult față de săptămâna precedentă cu circa 37%. Fondul de paturi destinat pacienților cu COVID-19 a înregistrat o creștere de circa 6% comparativ cu prima săptămână a anului 2022.

***

În data de 17 ianuarie, autoritățile municipiului Chișinău au comunicat despre o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în rândul copiilor. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău. Potrivit lui Ion Ceban, odată cu noile cazuri au fost depășite și capacitățile existente de spitalizare. La rândul său, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a îndemnat autoritățile naționale să activeze spitalele pentru COVID pediatrice, atât în zona de nord, cât și în zona de sud a țării – „întrucât toată presiunea este pe Chișinău”.

În data de 14 ianuarie, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări, declara că în Republica Moldova, numărul copiilor infectați cu COVID-19 a crescut considerabil. Oficialul a accentuat că numărul minorilor infectați va crește vertiginos, fiind înregistrate și cazuri de deces.

„Acest număr se va dubla la fiecare 2-3 zile. Sistemul de sănătate poate ajunge în colaps, dacă nu vom înțelege că trebuie să respectăm măsurile impuse de situația epidemiologică: masca de protecție, vaccinarea. Din copiii spitalizați la IMC avem copii de până la 1 an, copii sugari și un copil la respirație dirijată, cu vârsta mai mare de 10 ani”, menționa Revenco.

Amintim că în Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022 și au fost adoptate un șir de măsuri restrictive. Hotărârea CNESP survine pe fondul unei creșteri cu 77% a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară, ceea ce a condus inclusiv la trecerea municipiului Chișinău în pragul de alertă portocaliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: