moldovanews.md

Numărul studenților din Republica Moldova a atins cota minimă din ultimii 24 de ani. Care sunt cauzele

În anul academic 2019-2020, numărul studeților din Republica Moldova a atins cota minimă din ultimii 24 de ani, se arată într-un studiu publicat de către IDIS „Viitorul”, astăzi, 24 decembrie. Mai mult, în acest an au fost înregistrați 56,8 mii de studenți, cu 3,8 mii mai puțin decât în 2018. 

Potrivit sursei citate, reducerea numărului de studenți din instituțiile superioare de învățământ are loc sub influența a trei factori de bază.

În primul rând este vorba despre reducerea dramatică a numărului de copii din Republica Moldova. De asemenea, scade numărul tinerilor care decid să meargă într-o instituție superioară de învățământ. Un alt factor este plecarea tinerilor la studii peste hotare. Aici se adaugă și percepția că studiile superioare din Republica Moldova sunt de o calitate îndoielnică, se mai arată în textul studiului.

viitorul.org

Același studiu relevă faptul că tendință de diminuare a numărului de studenți se urmărește și pe malul stâng al Nistrului, unde acest proces a început cu 3-4 ani mai târziu și afectează cel mai mult învățământul privat.

În prezent, în stânga Nistrului, numărul de studenți s-a redus până la 10,8 mii persoane, cu 0,8 mii mai puțin decât în anul precedent. Reducerea din ultimii 4 ani a numărului de studenți din stânga Nistrului are loc exclusiv din instituțiile private de învățământ, se anunță în studiul IDIS „Viitorul”.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova 1

Alegeri repetate la Boldurești, cu un singur candidat. Câți oameni au votat deja

În comuna Boldurești, raionul Nisporeni, are loc votarea repetată a turului II al alegerilor locale noi pentru funcția de primar astăzi, 20 iulie. La ora 07:00, în localitate, au fost deschise cele 3 secții de votare.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt înscriși, în total, 2 883 de alegători.

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 60 de alegători sau 2,07% dintre cei așteptați la urnele de vot.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, în cadrul votării repetate, scrutinul se declară valabil indiferent de numărul de alegători care au participat la vot.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00.

Amintim că Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele turului II al alegerilor pentru funcția de primar de Boldurești din 1 iunie și a stabilit votarea repetată pe 20 iulie. În cursa electorală urmau să concureze din nou candidatul PAS Sergiu Bulicanu și candidatul independent Nicanor Ciochină.

Pe 18 iulie, însă, CEC l-a exclus pe Ciochină din alegeri, după ce a constatat că acesta a utilizat resurse administrative în scop electoral, fără a se suspenda din funcția de primar interimar în timpul campaniei. În buletinele de vot pentru scrutinul de astăzi, în dreptul candidatului a cărui înregistrare a fost anulată, a fost aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nicanor Ciochină neagă acuzațiile care i se aduc și pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: