O achiziție dubioasă, inițiată de fosta conducere a ASP, a fost suspendată. Gavrilița: S-a încercat prejudicierea statului cu sume enorme
Full Article 3 minutes read

O achiziție dubioasă, inițiată de fosta conducere a ASP, a fost suspendată. Gavrilița: S-a încercat prejudicierea statului cu sume enorme

Guvernul a stopat o achiziție de blanchete pentru pașapoarte în mărime de 500 mln de lei, autorizată de fosta conducerea a Agenției Servicii Publice (ASP). În cadrul unui briefing din 3 septembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că licitația respectivă ar fi fost organizată cu încălcări ale legislației, în care ar fi participat și ex-directorul instituției, Vladislav Zara. Dosarul urmează să fie transmis Procuraturii.

„Am anunțat acest briefing pentru a vă informa că achiziția dubioasă în mărime de aproape 500 mln de lei, anunțată în aprilie de către fosta conducere a ASP a fost oprită. Sunt foarte multe nereguli. Achiziția a fost inițiată imediat după ce Curtea Constituțională a decis dizolvarea Parlamentului, cu toate că în planul de achiziții anual al instituției nu era planificată. A fost organizată cu multiple încălcări ale legii, inclusiv modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor-limită pentru depunerea ofertelor”, a anunțat premierul țării.

Natalia Gavrilița a explicat că achiziția respectivă a fost organizată în grabă, cu toate că stocurile ASP de blanchete pentru pașapoarte și cantitatea disponibilă conform contractelor deja semnate asigura pașaportizarea pentru cel puțin un an.

„Decalajul enorm în valoarea ofertelor primite arată că ceva nu e în regulă fie cu caietul de sarcini, fie cu companiile participante. Cea mai scumpă ofertă era de 480 mln de lei, iar cea mai mică – de doar 168 mln de lei”, a adăugat Gavrilița.

În baza corpului de control inițiat de prim-ministru, achiziția a fost stopată. În urma verificărilor au fost identificate mai multe nereguli.

„Am rămas cu impresia că, pe final de mandat, fosta conducere a ASP a încercat să prejudicieze statul cu sume enorme”, a mai spus premierul.

Actuala conducere a ASP urmează să organizeze o nouă licitație. De asemenea, informațiile identificate de corpul de control urmează să ajungă la Procuratura Generală, pentru verificarea legalității a anumitor decizii. Natalia Gavrilița a mai menționat că dosarul cuprinde circa 600 de pagini – nume de companii, date despre transferuri și beneficiari.

Cum funcționa schema?

ASP are un contract cu o companie din Lituania, prin care, din prețul fiecărui pașaport, se achită o plată de royalty de 13,6 euro. Suma totală constituie peste 40 mln de euro, achitată de ASP din 2014 până în prezent. Aceste plăți nu ajung, însă, în Lituania, ci către o companie din Bulgaria, care are doar doi angajați.

Ultima decizie semnată de fostul director al ASP, în ultima sa zi de muncă, a fost autorizarea unui transfer de peste 1mln de euro către compania respectivă. În prezent, contractul existent este prelungit în mod automat, fără un nou tender, pentru un volum de 30% din numărul blanchetelor contractate, ceea ce contravine legislației. Maximul admis pentru un contract existent este de 15% din volumul inițial contractat.

***

Vladislav Zara a demisionat din funcția de director al ASP după ce Natalia Gavrilița a devenit prim-ministru. Noul director al ASP este Mircea Eșanu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: