O campioană mondială a fost exclusă din naționala Belarusului pentru că l-a criticat pe Lukașenko
Full Article 2 minutes read

O campioană mondială a fost exclusă din naționala Belarusului pentru că l-a criticat pe Lukașenko

Campioana mondială la freestyle ski Alexandra Romanovskaya a fost exclusă din echipa națională a Belarusului după ce l-a criticat pe președintele țării, Alexandr Lukașenko. Dezvăluirea a fost făcută de către sportivă într-un interviu pentru RBK-Sport. Totodată, antrenorul echipei, care și-a manifestat și el o părere negativă față de președinte, a fost obligat să întoarcă banii pe care i-a primit timp de un an în calitate de „bursă prezidențială”.

Sportiva de 24 de ani susține că nu își regretă gestul, în pofida consecințelor.

„Este greu să taci, să închizi ochii la ceea ce se întâmplă, de aceea nu am stat pe gânduri. Consecințele, evident, au fost previzibile. Dar este acea situație când trebuie să îți manifești calitățile umane. Da, practic am fost exclusă din echipa națională din cauza că am susținut deschis protestele. Dar acum nu regret nimic, pentru că o conștiință curată este întotdeauna mai importantă”, a declarat Romanovskaya.

Potrivit sportivei, din întreaga echipă, au susținut protestele doar ea și antrenorul principal – Nicolai Kozeko: „Lovitura principală am primit-o noi doi. Antrenorul nu a fost deocamdată concediat, însă i-au trimis o scrisoare și i-au cerut să întoarcă bursele primite timp de un an sau chiar mai mult”.

Romanovkaya s-a specializat în evoluări acrobatice. Aceasta a obținut titlul de campioană mondială în 2019. De asemenea, este dublă campioană a competiției de iarnă a Universiadei care a avut loc anul trecut în Krasnoiarsk, dar și a altor premii.

Romanovskaya a semnat o scrisoare deschisă împotriva represiunilor politice din Belarus. Aceasta s-a pronunțat pentru renumărarea voturilor în urma alegerilor prezidențiale, care potrivit autorităților de la Minsk, au fost câștigate pentru a 6-a oară de Lukașenko.

Nicolai Kozeko este antrenorul naționalei Belarusului la freestyle din 1993. Împreună cu acesta, echipa a cîștigat de 7 ori premii în cadrul Jocurilor Olimpice, inclusiv de trei ori aurul.

***

Protestele din Belarus au început pe 9 august, imediat după scrutinul prezidențial. Opoziția nu recunoaște victoria lui Alexandr Lukașenko și de peste trei luni organizează proteste. De cealaltă parte, Lukașenko susține că alegerile au fost libere și că este liderul legitim al țării.

Conducerea Republicii Moldova a recunoscut alegerile prezidențiale din Belarus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: