Imagine simbol

O dronă rusească a survolat spațiul aerian al României în această dimineață. Două avioane F-16, ridicate de la sol

O dronă rusească, folosită în contextul invaziei din Ucraina, a survolat spațiul aerian al României, apoi l-a părăsit îndreptându-se spre țara vecină. Cazul a avut loc în dimineața zile de 8 septembrie. Ministerul Apărării Naționale al României a precizat că două avioane F-16 au fost ridicate în aer pentru monitorizarea acesteia. Totodată, autoritățile fac cercetări într-o zonă nelocuită din apropierea localității Periprava, unde există probabilitatea unei „zone de impact”. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al României a transmis locuitorilor din județele Tulcea și Constanța mesaje cu privire la faptul că pot cădea obiecte din spațiul aerian. Acestea au fost expediate prin sistemul Ro-Alert, pe 8 septembrie, la ora 02:20 și, respectiv, 02:38. Avertizările au avut loc pe fundalul unui nou atac rusesc asupra teritoriului Ucrainei, în apropiere de frontiera cu România.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că, în acest context, începând cu ora 02:25, două aeronave F-16 ale armatei române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene.

În cursul acestor evenimente, a fost identificat și urmărit de către sistemul de supraveghere radar traseul unei drone care a evoluat în spațiul aerian național și care a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Situația evoluției acestei drone a fost monitorizată și de cele două aeronave F-16, care au revenit în bază în jurul orei 04:08”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit instituției, datele disponibile la acest moment indică probabilitatea existenței unei „zone de impact” pe teritoriul țării, într-o arie nelocuită, în proximitatea localității Periprava.

Forțele Ministerului Apărării Naționale execută, începând din această dimineață, cu mijloace aeriene și cu echipe la sol, cercetări în zonă”, a precizat instituția.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: