„O femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită”. Episcopul Marchel, laude în biserică în adresa Victoriei Furtună
Full Article 3 minutes read

„O femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită”. Episcopul Marchel, laude în biserică în adresa Victoriei Furtună

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și-a exprimat deschis sprijinul electoral pentru candidata la președinție Victoria Furtună, încălcând astfel recomandările Mitropoliei Moldovei, care interzic clericilor să se implice în politică. NordNews scrie că la o întâlnire preoțească recentă desfășurată la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel a elogiat-o pe Furtună, îndemnându-i pe credincioși să o susțină, subliniind că aceasta este „o creștină, o mamă și o soție exemplară” și că ar putea promova valori creștine în funcția de președinte.

„Ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a declarat Marchel în fața enoriașilor.

Gestul lui Marchel contravine ferm poziției oficiale a Mitropoliei Moldovei, exprimată în 21 august, care condamnă implicarea clerului în politică. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a denunțat public implicarea lui Marchel, considerând-o inadmisibilă.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a condamnat public gestul lui Marchel, subliniind că este inadmisibil ca biserica să fie folosită pentru propagandă politică.

***

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, pe 24 septembrie, candidatura Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale din această toamnă. Ex-procuroarea anticorupție va concura la scrutin în calitate de „candidat independent”.

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a ajuns în atenția publică în luna martie 2024 după ce a demisionat și a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: