Colaj/NordNews

„O femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită”. Episcopul Marchel, laude în biserică în adresa Victoriei Furtună

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și-a exprimat deschis sprijinul electoral pentru candidata la președinție Victoria Furtună, încălcând astfel recomandările Mitropoliei Moldovei, care interzic clericilor să se implice în politică. NordNews scrie că la o întâlnire preoțească recentă desfășurată la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel a elogiat-o pe Furtună, îndemnându-i pe credincioși să o susțină, subliniind că aceasta este „o creștină, o mamă și o soție exemplară” și că ar putea promova valori creștine în funcția de președinte.

„Ați privit pe ecran o femeie firavă, o creștină, o mamă duioasă și o soție cinstită, Victoria Furtună. Totuși, s-a ridicat împotriva acestora. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim, să-i dorim la mai mult și la mai mare. Permiteți-mi, în numele dvs., să ajungă și ea factor decizional în țară, pentru că este capabilă să promoveze legi creștine. Și aici avem un frate de-al ei, un lucrător, care se numește Denis. Vreau să-i oferim și lui cuvântul, pentru că avem o agendă încă lungă. Să-i mulțumim și să-l rugăm să transmită mulțumirile noastre doamnei Victoria”, a declarat Marchel în fața enoriașilor.

Gestul lui Marchel contravine ferm poziției oficiale a Mitropoliei Moldovei, exprimată în 21 august, care condamnă implicarea clerului în politică. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a denunțat public implicarea lui Marchel, considerând-o inadmisibilă.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a condamnat public gestul lui Marchel, subliniind că este inadmisibil ca biserica să fie folosită pentru propagandă politică.

***

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, pe 24 septembrie, candidatura Victoriei Furtună la alegerile prezidențiale din această toamnă. Ex-procuroarea anticorupție va concura la scrutin în calitate de „candidat independent”.

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a ajuns în atenția publică în luna martie 2024 după ce a demisionat și a acuzat Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Iranul răspunde SUA: a atacat baze militare din Qatar. Emiratele își închid spațiul aerian

Iranul a lansat șase rachete în direcția bazelor militare ale Statelor Unite din Qatar, relatează publicația Axios, citând surse proprii. În același timp, martori oculari au declarat pentru Reuters că în capitala Doha se aud explozii, cauzate, cel mai probabil, de activarea sistemelor de apărare antiaeriană.

Atacul vine după atacul SUA asupra siturilor nucleare iraniene, iar autoritățile internaționale reacționează. Ministerul de Externe al Regatului Unit a emis un avertisment de călătorie, îndemnând cetățenii britanici să evite deplasările în Qatar și Emiratele Arabe Unite. Totodată, britanicii aflați deja în aceste state sunt îndemnați să rămână în locuri sigure și să urmeze instrucțiunile autorităților locale.

Potrivit postului american de televiziune Fox News, Emiratele Arabe Unite au închis spațiul aerian al țării, în așteptarea unor posibile atacuri ale Iranului asupra obiectivelor militare americane aflate pe teritoriul lor.

Qatarul a condamnat atacul Iranului și a declarat că își rezervă dreptul de a răspunde direct, în conformitate cu dreptul internațional, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Qatarului.

Totodată, ministerul a anunțat că atacul a fost respins cu succes de sistemele de apărare antiaeriană, nu există victime sau răniți, iar baza militară Al-Udeid, care a fost vizată, fusese evacuată preventiv.

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, a comentat evenimentele din orientul mijlociu în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„R. Moldova este o țară iubitoare de pace. Noi mereu optăm pentru dreptul internațional, bazat pe cooperare. din păcate, conflictele în orient escaladează. Ne dorim ca totul să se finalizeze mai repede. Republica Moldova mereu va susține pacea”, a declarat ministrul Mihai Popșoi.

Cât despre poziția R. Moldova în raportul cu conflictul dintre Iran și Israel, ministrul a declarat că „R. moldova susține dreptul Israelului la autoapărare.

„Iranul nu ascunde asta. Poziția oficială a Iranului și scopurile țării sunt de a șterge Israelul de pe fața pământului. În același context, avem o poziție principială în privința nerăspândirea armelor nucleare. Obținerea de către Iran a armelor nucleare nu va aduce nimic bun nici pentru Israel, nici pentru regiune. Factorii internaționali trebuie să depună efort pentru a deține un control riguros asupra armelor nucleare. Asta noi și vede. Desigur, noi acum vedem asta într-o formă extremă. Ar fi fost de dorit să se găsească o formă democratică de soliționare a întrebării”, a subliniat ministrul.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Președintele Donald Trump a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: