O fostă deputată ucraineană a murit la spital, după ce a fost împușcată de un necunoscut 
Full Article 3 minutes read

O fostă deputată ucraineană a murit la spital, după ce a fost împușcată de un necunoscut 

În seara zilei de 19 iulie, în orașul ucrainean Lvov, o fostă deputată ucraineană Irina Farion a fost împușcată în cap de o persoană necunoscută. BBC News scrie că Farion este cunoscută în Ucraina pentru declarațiile radicale în sprijinul limbii ucrainene. Ex-deputata a murit la spital. 

Farion, în vârstă de 60 de ani, a fost împușcată în jurul orei 19:30, lângă un bloc de apartamente de pe o stradă unde locuia. Atacatorul, potrivit martorilor, a tras din armă o singură dată, lovind-o în tâmplă. Farion a fost dusă de urgență la o instituție medicală. Medicii nu au reușit să o salveze. 

Polițiștii și ofițerii Serviciului de Securitate al Ucrainei îl caută acum pe atacator, a comunicat șefia Ministerului Afacerilor Interne a Ucrainei Igor Klimenko.

„Principalele versiuni care se iau în considerare în acest moment: antipatie personală, activitățile socio-politice ale doamnei Farion. Nu excludem că omorul a fost la comandă”, a menționat Klimenko. Ulterior, Klimenko a spus că „atacatorul s-a pregătit din timp, iar aceasta nu a fost o crimă spontană”. „Cât timp s-a pregătit – o săptămână sau două – timpul va spune”, a adăugat el. Klimenko nu a exclus o posibilă „urmă rusească”, însă nu a oferit mai multe detalii în acest sens.

Farion a fost filologă, profesoară și în perioada 2012-2014 deputată în Rada Supremă a Ucrainei din partea partidului de extremă dreapta „Svoboda”.

Potrivit sursei, Farion este cunoscută pentru declarațiile radicale în sprijinul limbii ucrainene, iar pentru una dintre acestea a fost concediată de la serviciu – de la departamentul de limbă ucraineană a Universității Politehnice din Lvov. Toamna trecută, a comunicat sursa, Farion s-a trezit în centrul unui scandal de mare amploare, după care Serviciul de Securitate al Ucrainei a pornit o anchetă penală. Ea a criticat armata ucraineană pentru că soldații vorbesc în limba rusă. „Nu pot să-i numesc ucraineni dacă nu vorbesc ucraineana – lasă-i să-și spună „ruși””, comunica Farion. Ulterior, ea a publicat un mesaj de la unul din cititorii ei – un tânăr din Crimeea anexată – în care acesta a susținut-o. În același timp, Farion nu i-a ascuns datele personale. Ulterior, tânărul s-a pomenit cu angajații serviciului secret al Federației Ruse. Drept reacție, studenții din Lvov au organizat un protest și au cerut demisia lui Farion iar pe 15 noiembrie 2023 aceasta a fost concediată. În luna mai, instanța a repus-o în funcție și i s-a acordat despăgubiri. Cu acești bani, ea a cumpărat 11 drone pentru armată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: