noi.md

O gunoiște din Chișinău ar urma să fie închisă: o compania turcă va supraveghea lucrările 

Gunoiștea din sectorul Ciocana al capitalei ar urma să fie închisă. Iar o companie turcă a fost aleasă să supravegheze lucrările. Regia Autosalubritate a semnat un contract în acest sens. Potrivit întreprinderii, în perioada următoare va fi semnat și un contract cu o companie care va executa lucrările. Totodată, a menționat întreprinderea, este prevăzută construcția unei noi „stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor municipale”. 

Întreprinderea municipală Regia Autosalubritate a anunțat despre semnarea unui contract, pe 2 august, cu compania turcă „LIV MUH MUS INS LTD”. Cea din urmă va „supraveghea lucrările de recultivare și închidere a depozitului temporar de gunoi din sectorul Ciocana al capitalei”. Totodată, potrivit întreprinderii, contractul prevede supravegherea „construcției unei noi stații de transfer cu o linie de sortare a deșeurilor municipale”.

Potrivit Regiei Autosalubritate, contractul a fost semnat după ce compania turcă a devenit câștigătoarea licitației desfășurate pe ECEPP, platforma electronică de achiziții a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„Compania va avea rolul de a supraveghea toate etapele lucrărilor de recultivare și închidere a gunoiștii temporare din sectorul Ciocana al capitalei, asigurând respectarea strictă a normelor și reglementărilor în vigoare. De asemenea, compania va supraveghea construcția unei stații de transfer moderne, echipată cu o linie de sortare a deșeurilor, ceea ce va permite gestionarea deșeurilor municipale într-un mod mai eficient și ecologic”, au precizat reprezentații întreprinderii.

Întreprinderea a adăugat că, în perioada următoare, va semna un contract cu o companie care va executa efectiv lucrările.

Potrivit sursei, proiectul este finanțat de către Primăria Chișinău, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: