O nouă încercare. Licitația de la Aeroportul Chișinău, relansată cu noi criterii obligatorii
Full Article 4 minutes read

O nouă încercare. Licitația de la Aeroportul Chișinău, relansată cu noi criterii obligatorii

Aeroportul Chișinău a anunțat pe 29 mai despre inițierea unei noi licitații publice pentru spațiile comerciale din aerogară. De această dată licitația a fost divizată în două loturi, totodată a fost redus numărul de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7 aeroporturi, și a fost extins termenul contractului de locațiune – de la 3 la 5 ani. Astfel, începând cu 1 iunie doritorii vor depune cererile pentru participare la licitație iar pe 27 iunie va fi anunțat câștigătorul. 

Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au anunțat pe 29 mai despre inițierea unei noi licitații publice pentru locațiunea activelor neutilizate din aerogară, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free.

Se menționează că noua licitație se va desfășura conform unor noi criterii:

Divizarea licitației în două loturi, lot Travel Retail (magazine) și al-lea lot Food and Beverages (restaurante);

Reducerea numărului de aeroporturi în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7 aeroporturi;

Extinderea termenului contractului de locațiune de la 3 la 5 ani. 

Potrivit celor de la Aeroport, criteriile obligatorii au fost reformulate cu includerea explicațiilor suplimentare, fără a lăsa loc de interpretări.

„Comunicatul informativ urmează să fie publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova la data de 31 mai 2024, iar odată cu acesta va fi publicat și Caietul de sarcini pe pagina oficială a aeroportului”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada 1 iunie – 24 iunie 2024 doritorii vor depune cererile pentru participare la licitație și vor vizita spațiile. În perioada 25 iunie – 26 iunie 2024 vor fi examinate dosarele participanților. Iar pe 27 iunie se va desfășura licitația și va fi anunțat câștigătorul.

***

În ianuarie 2024, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Reprezentanții Agenției spuneau că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional.

Pe 20 februarie, șeful Agenției Proprietății Publice anunța despre relansarea licitației, după ce la prima licitație cu strigare organizată de Guvern au participat doar două companii. „LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, comunica oficialul. Detalii AICI. Pe 25 martie, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău declarau că licitația a fost prelungită, după ce doar o companie a depus dosarul pentru participare. Detalii AICI. Pe 17 aprilie, reprezentanții Aeroportului Chișinău anunțau că licitația a fost sistată din nou. Compania Lagardere Travel Retail, singura care a depus dosarul, nu ar fi prezentat „toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală”. Se menționa că licitația va fi relansată. Detalii AICI.

Anterior în spațiul public au apărut zvonuri despre faptul că, caietul de sarcini pentru licitație ar fi fost făcut după profilul Lagardere, lucru negat de vicepreședintele companiei Baptiste Duguit. Detalii AICI.

Pe 3 mai, Agenția Proprietății Publice declara că licitația de la Aeroportul Chișinău va fi relansată cu noi condiții de participare. Înainte de aceasta, declara Agenția, va fi propus Parlamentului ajustarea legii – „pentru a include Aeroportul Internațional Chișinău în lista bunurilor interzise de privatizare. Agenția mai declara că următoarea licitație va fi inițiată „din momentul modificării legislației”. Detalii AICI. Pe 14 mai, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Radu Marian a anunțat despre înregistrarea unui amendament prin care Aeroportul Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate. Potrivit deputatului, modificarea va permite Agenției Proprietăți Publice să relanseze licitația pentru închirierea spațiilor de la Aeroport, totodată „va garanta că Aeroportul rămâne în proprietatea statului”. Detalii AICI. Pe 16 mai, deputații au adoptat în a doua lectură ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie inclus în lista bunurilor care nu pot fi privatizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: