realitatea.md

O nouă reuniune a miniștrilor de externe din Republica Moldova, România și Ucraina. Când va avea loc 

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunțat despre organizarea unei noi reuniuni a Trilateralei miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova. Potrivit oficialului român, reuniunea este planificată pentru luna februarie. 

Anunțul cu privire la organizarea întâlnirii grupului a fost făcut de Aurescu pe 24 ianuarie, la reuniunea în format G7+ la nivel de miniștri ai afacerilor externe.

La reuniune au luat parte miniștrii afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 (pe lângă SUA și Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit), precum și din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, Comunității Energetice Europene, BERD, PNUD și Băncii Mondiale.

Reuniunea G7+ a fost co-prezidată de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken și de ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa și s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de externe Dmitri Kuleba.

Oficialul român a anunțat că se planifică o nouă reuniune a Trilateralei miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova, în luna februarie.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României menționează că Aurescu, în cadrul reuniunii în format G7+, „a evidențiat situația specială a Republicii Moldova, confruntată cu o profundă criză energetică, generată de limitări în ceea ce privește disponibilitatea și accesul la resurse”.

La fel, Aurescu a declarat că „România contribuie în mod direct la găsirea de soluții pentru cele mai presante probleme, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al Republicii Moldova, precum și asigurarea tranzitului de gaze către acest stat prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”.

„Ministrul român de externe a pledat pentru soluții sustenabile, mai structurate și cu caracter permanent la provocările actuale cu care se confruntă Ucraina și întreaga regiune și a arătat că România va continua să sprijine consistent Ucraina și cetățenii săi, în cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași viziuni și obiective”, a adăugat oficialul român.

***

Prima reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova a avut loc la Odesa, pe 15 septembrie 2022. Prezenți la eveniment au fost șeful diplomației ucrainene Dmitri Kuleba, a diplomației române Bogdan Aurescu și a celei din Moldova Nicu Popescu. La eveniment a participat și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Oficialii au schimbat opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului. Miniștrii au discutat și despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat celor două țări statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Totodată, miniștrii au evidențiat interesul privind dezvoltarea cooperării trilaterale în toate domeniile de interes comun, în primul rând în vederea aprofundării dialogului politic și îmbunătățirii diversificării aprovizionării cu energie.

S-a discutat și despre creșterea schimburilor de electricitate între Ucraina, Republica Moldova și România și reabilitarea și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk NPP-Orlivka-Isaccea, inclusiv conexiunea acesteia cu Republica Moldova pentru a asigura o interconectare electrică între toate cele trei țări, pe baza rezultatelor unui studiu de fezabilitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM. Sursa foto: Agora

„Câți ani ai, *a?”: participantă la marșul LGBT, agresată de tineri cu mască. Poliția și ombudsmanul reacționează

O persoană care a participat la Marșul Pride din 15 iunie a fost lovită cu piciorul după încheierea evenimentului, scrie Agora. Potrivit sursei, care a publicat și un video cu incidentul, cazul a avut loc după ce, între doi tineri cu fețele acoperite și un grup de participanți la marș, ar fi izbucnit un conflict, urmat de un schimb de replici care a degenerat în violență fizică. Pentru NewsMaker, reprezentanții poliției au declarat că persoanele care ar fi participat la agresarea fizică au fost identificate și urmează să fie audiate.

Potrivit Agora, imaginile video au fost filmate chiar de participanții la marș. În acestea apar doi tineri, iar după un schimb de replici, unul dintre ei lovește cu piciorul o participantă la Marșul Pride. „Câți ani ai, *a?”, a spus unul dintre tineri înainte de aceasta, fiind susținut verbal de celălalt. 

Potrivit sursei, persoana a rămas cu ochiul însângerat. Imediat după incident, care a avut loc pe strada Alexei Șciusev, cei doi tineri au fugit de la fața locului.

Angelica Frolov, activistă și președinta Genderdoc-M, organizație care promovează drepturile comunității LGBT+, a confirmat cazul pe o rețea de socializare. Potrivit ei, deși cei doi tineri aveau fețele acoperite în timpul incidentului, imediat după acesta s-au deplasat la un magazin din apropiere pentru a procura băuturi alcoolice fără mască.

NewsMaker a întrebat reprezentanții poliției dacă au fost sesizați despre acest caz și, eventual, dacă tinerii au fost identificați. „Au fost identificate mai multe persoane care ar fi participat la agresarea fizică a unei persoane care a participat la marș. Aceștia urmează a fi audiați”, a declarat ofițerul de presă la Inspectoratul General al Poliției, Mariana Bețivu.

Menționăm, cu referire la acest caz, că Avocatul Poporului Ceslav Panico a solicitat autorităților competente „să inițieze o anchetă detaliată și transparentă, în vederea identificării și tragerii la răspundere a celor responsabili, precum și să asigure un climat sigur pentru toți cetățenii, indiferent de convingerile lor”.

***

Amintim că pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+.

În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”.

În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei. După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că peste 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor. Potrivit MAI, grupuri de enoriași care au încercat să forțeze cordonul poliției au fost mobilizate în mod organizat. Ministerul s-a referit și la implicarea unor slujitori ai bisericii „în acțiuni de instigare la confruntare”, menționând că privește acest fapt „cu îngrijorare”. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe”, au comunicat reprezentanții ministerului. 

Mitropolia Moldovei a criticat modul în care sunt reflectate acțiunile bisericii și ale slujitorilor acesteia. Referitor la îmbrâncelile în care a fost implicat și un minor, Mitropolia a afirmat că faptul că bărbatul a ieșit cu copilul său în stradă este „o expresie a prețuirii familiei”.


Disclaimer! Redacția NM condamnă orice formă de discriminare, revanșism, xenofobie, limbaj al urii și exploatare a fobiilor și stereotipurilor în scopuri politice. Nu tolerăm manipulările îndreptate către divizarea oamenilor în „ai noștri” și „străini” în funcție de naționalitate, proveniență etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, posibilități limitate, viziuni, loc de trai, apartenență, orientare sexuală, etc. Misiunea noastră este informarea corectă a cititorilor despre ceea ce se întâmplă și susținerea principiilor drepturilor omului, toleranței, libertății de exprimare și gândire, diversitate, precum și respectarea drepturilor minorităților.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: