O nouă reuniune a miniștrilor de externe din Republica Moldova, România și Ucraina. Când va avea loc 
Full Article 3 minutes read

O nouă reuniune a miniștrilor de externe din Republica Moldova, România și Ucraina. Când va avea loc 

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a anunțat despre organizarea unei noi reuniuni a Trilateralei miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova. Potrivit oficialului român, reuniunea este planificată pentru luna februarie. 

Anunțul cu privire la organizarea întâlnirii grupului a fost făcut de Aurescu pe 24 ianuarie, la reuniunea în format G7+ la nivel de miniștri ai afacerilor externe.

La reuniune au luat parte miniștrii afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 (pe lângă SUA și Japonia, Canada, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit), precum și din Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Bulgaria, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, Comunității Energetice Europene, BERD, PNUD și Băncii Mondiale.

Reuniunea G7+ a fost co-prezidată de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken și de ministrul afacerilor externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa și s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de externe Dmitri Kuleba.

Oficialul român a anunțat că se planifică o nouă reuniune a Trilateralei miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova, în luna februarie.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe al României menționează că Aurescu, în cadrul reuniunii în format G7+, „a evidențiat situația specială a Republicii Moldova, confruntată cu o profundă criză energetică, generată de limitări în ceea ce privește disponibilitatea și accesul la resurse”.

La fel, Aurescu a declarat că „România contribuie în mod direct la găsirea de soluții pentru cele mai presante probleme, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al Republicii Moldova, precum și asigurarea tranzitului de gaze către acest stat prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”.

„Ministrul român de externe a pledat pentru soluții sustenabile, mai structurate și cu caracter permanent la provocările actuale cu care se confruntă Ucraina și întreaga regiune și a arătat că România va continua să sprijine consistent Ucraina și cetățenii săi, în cooperare cu toți partenerii care împărtășesc aceleași viziuni și obiective”, a adăugat oficialul român.

***

Prima reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova a avut loc la Odesa, pe 15 septembrie 2022. Prezenți la eveniment au fost șeful diplomației ucrainene Dmitri Kuleba, a diplomației române Bogdan Aurescu și a celei din Moldova Nicu Popescu. La eveniment a participat și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Oficialii au schimbat opinii cu privire la situația de securitate regională, în contextul războiului. Miniștrii au discutat și despre procesul de integrare europeană al Ucrainei și Republicii Moldova, în contextul deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie 2022, prin care a fost acordat celor două țări statutul de candidat pentru aderarea la UE.

Totodată, miniștrii au evidențiat interesul privind dezvoltarea cooperării trilaterale în toate domeniile de interes comun, în primul rând în vederea aprofundării dialogului politic și îmbunătățirii diversificării aprovizionării cu energie.

S-a discutat și despre creșterea schimburilor de electricitate între Ucraina, Republica Moldova și România și reabilitarea și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk NPP-Orlivka-Isaccea, inclusiv conexiunea acesteia cu Republica Moldova pentru a asigura o interconectare electrică între toate cele trei țări, pe baza rezultatelor unui studiu de fezabilitate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: