Надежда Копту / NewsMaker

O nouă ședință de judecată în dosarul „Energocom”, în care este vizat fostul președinte Igor Dodon, amânată. Care este motivul

O nouă ședință de judecată în dosarul „Energocom”, stabilită pentru azi, 6 octombrie, în care fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu în interesul unui grup criminal organizat, a fost amânată.

Potrivit reporterului NM, care a fost prezent la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, acolo unde urma să se desfășoare ședința, motivul este cererea depusă de avocații lui Dodon, care au solicitat timp suplimentar pentru a analiza rechizitoriul.

„Insist ca ședințele de judecată să fie publice. Este vorba de o acuză penală pe o acțiune din 2008, adică de peste 14,5 ani. De ce se grăbesc? Pentru că termenul de prescripție expiră peste jumătate de an și vor mai repede să meargă în judecată să încerce să obțină o sentință. Nu sunt implicat în ceea ce s-a întâmplat atunci. Nu au niciun argument și nicio dovadă și acest lucru va fi demonstrat în instanța de judecată. Eu sunt interesat să se miște mai repede”, a declarat fostul președinte Igor Dodon pentru presă.

Următoarea ședință de judecată a fost stabilită pentru data de 18 octombrie, curent.

Precizăm că prima ședință de judecată în dosarul „Energocom”, stabilită pentru data de 26 septembrie, a fost amânată după ce unul dintre judecătorii care face parte din complet nu s-a prezentat la examinarea cauzei, invocând că se află într-o deplasare de serviciu.

***

Potrivit procurorilor, în 2008, Dodon, fiind ministru al Economiei, a ajutat Energocom să cumpere energie electrică nu doar din Ucraina, ci și de la o companie norvegiană, care a furnizat energie mai scumpă decât furnizorul ucrainean. Astfel, potrivit procurorilor, faptele lui Dodon au cauzat statului un prejudiciu în valoare de 123,9 milioane de lei.

Acești bani au fost apoi virați în contul unei companii offshore. Procurorii cred că Dodon a acționat în interesul unei „bande criminale”. Fostul președinte neagă vinovăția. Potrivit acestuia, cazul se bazează pe documente falsificate.

Martorul în acest caz, notăm, este expertul în domeniul energiei Serghei Tofilat. Acesta a fost cel care a depus plângere la procuratură și a cerut deschiderea unui dosar penal împotriva lui Dodon. Anterior, Tofilat a declarat pentru NM că procurorii cercetează și finanțarea ilegală a partidului politic căruia i-au fost transferați banii din tranzacție. Încă nu se știe ce parte este implicată. Potrivit lui Tofilat, Dodon a acționat în interesele fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: