„O parte din preoți au refuzat să plece la Moscova când au aflat că este organizată de Șor”. Mitropolia Moldovei comentează pelerinajul preoților în Rusia
Full Article 4 minutes read

„O parte din preoți au refuzat să plece la Moscova când au aflat că este organizată de Șor”. Mitropolia Moldovei comentează pelerinajul preoților în Rusia

Mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși în dimineața zilei de 20 august de reporterii TVR MOLDOVA pe Aeroportul Internațional Chișinău. Potrivit surselor Deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi organizate de fugarul Ilan Șor și șefii săi de la Kremlin cu scopul de a mitui preoții să deturneze alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj, dar nu a putut spune dacă aceste vizite au de fapt scopuri politice, menționând că, odată cu începerea campaniei electorale, va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici.

Preoții surprinși pe Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de 20 august, au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor pentru jurnaliști.

Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru NewsMaker că preoții se află în pelerinaj, fără a oferi detalii suplimentare, recomandând să contactăm episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, și protoiereul de Criuleni, Oleg Vieru, pentru mai multe informații.

Da, este adevărat că preoții merg în pelerinaj. Nu cunosc care este scopul, de aceea vă spun să telefonați la episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, și la protoiereul de Criuleni, Oleg Vieru – cel care se ocupă de organizarea grupurilor respective; ei cunosc toată logistica. Sunt curios și eu, pentru că sunt ținut în afară și nu cunosc nimic”, spune Vadim Cheibaș.

Ulterior, am luat legătura cu protoiereul de Criuleni, Oleg Vieru, cel care ne-a spus că nu cunoaște nimic și ne-a închis telefonul în timp ce reporterul NewsMaker adresa alte întrebări.

Cel care a vorbit mai mult cu reporterul NewsMaker a fost episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu. Acesta a declarat că preoții pleacă în pelerinaje la mai multe mănăstiri din Federația Rusă. Ioan Moșneguțu nu a confirmat informația conform căreia preoții urmează să se întâlnească cu Ilan Șor și că această călătorie are, de fapt, scopuri politice de a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din toamnă.

Ei merg în pelerinaj la mai multe mănăstiri din orașul și regiunea Moscovei. Nu putem să venim cu alte detalii, deoarece nu suntem noi, Mitropolia Moldovei, organizatorii pelerinajului. Eu nu-mi dau seama cine sunt organizatorii. Preoții, în general, iubesc să meargă în pelerinaj în mai multe țări. Mitropolia nu poate să se implice în a le interzice să meargă în aceste pelerinaje. Eu nu cunosc din ce bani sunt achitate aceste călătorii. Eu nu cunosc aceste detalii, iar Biserica noastră Ortodoxă din Moldova condamnă cu vehemență implicarea clerului în acțiuni propagandistice, politice și, atunci când va demara campania electorală, noi ne vom îngriji ca să-i atenționăm pe preoții noștri să nu aibă nicio implicare în actul propagandistic”, a declarat Ioan Moșneguțu.

În același timp, o sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru redacția noastră că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor„.

NewsMaker a cerut în scris Serviciului de Informații și Securitate să ne spună dacă urmărește aceste vizite și dacă pelerinajele au scopuri politice. Până la publicarea articolului, nu am primit niciun răspuns.

***
Sursele Deschide.md informează că, în intervalul august-septembrie 2024, sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia. Acestea sunt finanțate de oligarhul Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și vor implica peste 120 de fețe bisericești. Protopopii organizează plecările, folosind grupuri interne de pe Viber, unde invită doritorii să călătorească în Rusia. Sursa mai spune că scopul acestor ”pelerinaje”, este clar, să convingă fețele bisericești să colaboreze cu gruparea criminală Șor în scrutinele electorale care urmează.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: